16
05/2011
0

Illatos, színes, gyümölcsös ecetek Tokaji borecetből



Fotó: Krumpli Béla

Az eceteket akkor fedeztem fel ismét, amikor néhány éve hirtelen felindulásból készítettem egy csomó gyümölcsös ecetet. Volt epres, málnás, barackos, fügés. Kísérletnek szántam, és magam is meglepődtem, hogy az ecet mennyire átvette a gyümölcsök illatát és zamatát. A legegyszerűbb salátát is elképesztően feldobja, a legzordabb téli napokon is segít felidézni a nyár illatát.

A gyümölcsös eceteket fel lehet használni csatnik készítésénél, vagy vegyes zöldség-gyümölcs salátáknál is. Nagyon finom édes-savanyú gyümölcsöket készíthetünk, amelyeket majd húsok mellé kínálhatunk, ha egy kevés cukorral tompítjuk az ecet savanyúságát, és több gyümölcsöt teszünk bele. Ahhoz képest, hogy évekig egyáltalán nem használtam semmilyen ecetet, egy egész világ nyílt meg előttem hirtelen.

Nekem a kedvencem a málnás és az aszalt paradicsomos lett, de mindenki kikísérletezheti a sajátját. Arról nem is beszélve, hogy gasztroajándéknak sem utolsó.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen ecetet használunk. Az iparilag előállított ecetek, amelyet vörösborból, vagy fehérborból 24 óra alatt állítanak elő bükkfaforgács felhasználásával össze sem lehet használni a tölgyfahordóban, hosszú ideig érlelt kézműves ecetekkel. Ez utóbbit immár Bodrogkeresztúron is készítik, saját bevallásuk szerint: "a gondos odafigyelés, a korszerű technológia, a hagyományok tisztelete, a tölgyfahordós érlelés, valamint a türelem és a megbecsülés keltette életre ezt a kivételes nedűt."

További felhasználási ötletek a Larousse gasztronómiai lexikon szerint: "a fehérborecet jól illik a ropogósabb levelű saláták öntetébe, vágóállatok és vadak húsának páclevébe, fehér vajmártásba, hollandi és béarni mártásokba, de felhasználható fehér húsok sütése után az edényben maradt pörkök feloldására és halak pácolására is. Ezenkívül kiválóan alkalmas illatosított ecetváltozatok házi készítésére."

Hozzávalók: (gyümölcsönként)

0,5 dl Tokaji borecet furmintból, vagy muskotályból
1,5-2 aszalt paradicsom, vagy 2-3 szem eper, málna, vagy fél füge, barack

A gyümölcsöket megmossuk, szárazra töröljük. Apróra vágjuk, és beletuszkoljuk az üvegekbe. Három-négy hónapig érleljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr525593662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása