04/20112
Medvehagymás zöldséglepény - vegánoknak is
Fotó: Krumpli Béla
Idén igazán kihasználtuk a medvehagyma szezont, hetente legalább háromszor készült valamilyen medvehagymás étel. Ha más nem, krumplipürébe kevertem bele - ennyi pürét évek óta nem ettem. Múlt héten már majdnem elfogyott, de újabb adagot kaptunk. Én meg újabb receptek felkutatásába kezdtem.
Ez a lepény az egyik kedvencünk lett. Állati fehérje nincs benne, a böjt utolsó hetére kiváló uzsonnára, vacsorára, de amúgy húsevő ismerőseink körében is nagy volt a sikere. Nekem annyira ízlik, hogy lehet, az ünnepi ebédhez is elkészítem, előételnek.
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
2 dkg kenyérmorzsa
1 közepes lilahagyma
5 dkg mandula
1 nagy fehérrépa
1 nagy póréhagyma
10 dkg medvehagyma
fél piros kaliforniai paprika
petrezselyemzöld
olívaolaj
0,5 l zöldségalaplé
só
bors
A zabpehelyre öntöm a forró alaplevet, és félreteszem. A mandulát száraz serpenyőben megpirítom, és felaprítom. A zöldségeket megpucolom, és nem túl apróra vágom. A lilahagymát két evőkanál olajon megdinsztelem, rádobom a csíkokra vágott medvehagymát, kevergetem míg összeesik. A póréhagymát, fehérrépát és kaliforniai paprikát egy másik serpenyőben, négy ek olajon, gyakori keverés mellett, saját levében 7-8 percig párolom.
A dinsztelt zöldségeket a zabpehelyhez keverem, beleteszem a kenyérmorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózom, borsozom, és jól összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és 180 fokos sütőben, 35 perc alatt megsütöm.
Ezzel a recepttel pályáztam a Pécsi Borozó medvehagymás receptversenyére.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.