01
04/2011
1

Medvehagymás túrótorta



Fotó: Krumpli Béla

Csak összehoztuk, hogy még virágzás előtt eljussunk medvehagymát szedni. Ezennel már hagyományról beszélhetünk, Nanával minden éveben elzarándokolunk, és megszedjük az adagunkat. A medvehagyma mellé egy kis salátaboglárkát is szedünk, bár ez csak ráadás, az aznapi salátába. Remek meditatív program: kint a természetben, madárcsicsergés közepette ki-ki a maga módszere szerint szedegeti a leveleket. Nana szépen, egyesével, a leveleket egymásra simítva, maximum hat-hét nyolc levelet egyszerre. Utána beteszi a szatyorba, és kezdi elölről. Én is egyesével szedem, de a leveleket csokorba tartom a markomban, és amikor már nem fér, beteszem a szatyorba.

Közben megbeszéltük, ki, mit képzel el a medvehagymából. A magam részéről először nyersen eszem, friss, házi vajas kenyérrel. Hogy érezzem az ízét, úgy, önmagában. Utána tortában, levesben, salátában, pogácsában, túrókrémben, főzelékben. Hússal. Majdnem ebben a sorrendben következnek a receptek is. Remélem.

Ez a torta ezerféleképpen fűszerezhető, csomó zöldfűszert és zöldséget bele tudok képzelni. Egy édes torta adta az ötletet, amit viszonylag sokszor készítek, de még nem került fel a Paszulyra. Van még pár ilyen recept. Azoknak készült, akik ott lesznek a születésnapon, de nem szeretik az édeset. Illetve most éppen nem esznek cukrot.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

45 dkg tehéntúró
1 dl tejföl
7 dkg medvehagyma
3 tojás
2,5 ek liszt
6-7 db olajos szárított paradicsom


A szárított paradicsomot aprítógépben összeaprítom. A medvehagymát nagyon vékony csíkokra vágom. A tehéntúrót összetöröm, belekeverem a tejfölt, a medvehagymát, a paradicsomot. Egyenként beledolgozom a tojásokat, majd a lisztet is belekeverem. Sóval ízesítem. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütöm.

Ezzel a recepttel pályáztam a Pécsi Borozó medvehagymás receptversenyére.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr655593675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foodafok 2011.04.02. 08:55:26

Nagyon szuper! Már megyek is a kertbe szedegetni, és már csinálom is.
süti beállítások módosítása