09
11/2010
2

Örmény libaleves



Fotó: Krumpli Béla

Ilyen libaleves nincs, churut leves lenne a neve, de aki nem találkozott korábban vele, annak annyira furán hat a neve, hogy jobb is, ha elhagyom. Maradok az örménynél, mert az elvarázsolja az embereket, és mire a hozzávalók között felmerül a churut, már nem is sokkoló:) Azt ugyanis, hogy ángáds-ábur leves nem írhatom, hiszen ahhoz szükség lenne az ángádsra, ami ujjbegyni, pici borjúhússal töltött derelyét jelent, de arra rá kell készülni, nem két perc alatt készül el.

Churutot amióta az eszemet tudom, mindig készítettünk: egy ideig nagymamáék látták el az egész családot, most már anyukám, de Erdélyben meg is lehet vásárolni. Hosszú ideig eláll, és bár általában a marhahúsból készült húslevesből szokták készíteni, bármilyen húslevesbe bele lehet reszelni, kis tejföllel elkeverni, és máris kész a churut leves. Íze utánozhatatlan, savanykás.

A Márton napi menü második fogása következik:) Nincs még vége!

Hozzávalók:

a churuthoz: - Kövi Pál receptje nyomán
3 l tej
1 nagy marék petrezselyemzöld
1 nagy marék zellerzöld

A 3 liter tejből 1,5 litert felfőzünk, majd langyosra hűtünk, és összetöltjük a 1,5 liter forralatlan tejjel. Üvegbe tesszük, se nem meleg, se nem hideg helyen tartjuk, mindennap megkavarjuk. 3-4 hétig érleljük, ha savója lesz, letöltjük. Négy hét múltával, amikor olyan savanyú, mint az ecet - mondta mindig a nagyanyám, próbaként egy kis pohárnyit felfőzünk, ha nem megy össze, akkor kész. A tejet újra felfőzzük, langyosra hűtjük. A langyos tejbe keverjük a ledarált zöldfűszereket, és folytonos keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, míg sűrű, lekvárszerű lesz. Kiskanállal kisebb tojás nagyságú kúpokat formázunk egy tára. Alaposan megszárítjuk.

a leveshez:
két libafarhát
két libanyak
két-három szárnytő
fél-fél karalábé és zellergumó
két sárgarépa
három gyökér
egy nagy hagyma
feketebors


A húsokról leszedem a zsírt, négy liter hideg vízbe teszem, beleszórom a borst, és felforralom. Amikor főni kezd, lehúzom a gázt, takaréklángon, gyöngyözve "főzöm" hat-hét órán keresztül. Másfél óra múlva hozzáadom a megpucolt zöldségeket, sózom. Amikor kész, a húsokat leszedem a csontokról, a levest átszűröm.

A tésztát külön, sós vízben megfőzöm. Tálaláskor a churutból reszelek a tányérba egy teáskanálnyit, elkeverem egy evőkanálnyi tejföllel. Rámerem a levest, elkeverem, majd beleteszem a tésztát, a zöldséget és a húst.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr735593702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jutka 2010.11.09. 12:10:36

Biztosan finom így libával is :)

Mindennapi Manna 2010.11.09. 13:08:57

Igen, finom volt. Nagyon:)
süti beállítások módosítása