13
08/2010
3

Karamellizált őszibarackleves csomborral




Az erdélyi konyha egyik lényeges eleme a csombor. Erdélyből e nélkül egy tapodtat sem, emlékszem, a kilencvenes évek elején a tuti ajándék volt külföldre települt rokonoknak, meg az ők ismerőseinek. Mert ha Erdélyből származó embert ismersz, a csombort el nem kerülheted.

A csombor még véletlenül se borsikafű, ez utóbbi kis finom, kedves növényt sejtet. A csombornak ezzel szemben tartása van, ahol jelen van, ott azt érezni, látni is. Mert a csombort nem morzsoljuk szét: egészben kerül az ételbe, csak tálalás előtt vesszük ki a fazékból, tányérból.

Káposztás ételek kötelező velejárója, a káposztás kockán kívül nincs olyan, amibe ne kerülne. De sok minden másba - például almaszószba - is teszünk egy keveset, hiszen a csombor mindig kéznél van, olyan nincs, hogy elfogyott. Ha valami csoda folytán egy háztartásból kifogyna, az első szomszéd biztosan tud adni. A csombort szinte nem is használjuk frissen, mivel mindig van otthon, ha friss kerül a házhoz, akkor is a régebbit kell felhasználni, tehát a frisset is megszárítjuk.

A gyümölcslevesekért mi sem rajongunk, szerintem évek óta nem főztem. Idén is a csombor miatt készítettem, és nem is csalódtam: nagyon finom nyári hűsítő-üdítő leves lett belőle. Olyan, amire visszajár az ember délután, meg este is, sőt másnap reggeli után is jól esik - ha egyáltalán marad még...

Hozzávalók:
4 nagy őszibarack
3 evőkanál cukor
250 ml tej
250 ml tejszín
csombor

Három őszibarackot felvágok kockákra. A cukrot pici vízzel karamellizálom, majd beleteszem az őszibarackokat, és pár percig főzöm. Felöntöm a tejszínes tejjel, beledobom a csombort, felforralom, és hagyom kihűlni. Kiveszem a csombort, összeturmixolom a barackokat. Tálalás előtt beleteszem a friss, felvágott barackot és morzsolt csomborral díszítem.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr825593726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belly 2010.08.13. 12:11:24

Ez nagyon finom lehet

Mindennapi Manna 2010.08.13. 12:28:14

Az volt:)

Ottis 2010.08.14. 16:22:47

Nagyon érdekes lehet ez a leves, én soha nem ettem ilyent de kipróbálom!
süti beállítások módosítása