15
06/2009
2

Férfiak az életemből, és a serpenyős meggyes



Nincs olyan kolleganőm, akivel kedvemre csacsoghatnék a különböző receptekről. Az a három ember, akivel munkailag leginkább össze vagyunk kötve, férfiak. Beb ugyan nő, de őt nem érdekli a konyha. Fél éve különben is csak fogyókúrázik, igaz, az abonettet sajtlapocskával olyan élvezettel tudja megenni félholtan az éhségtől, hogy nézni is öröm:)



A három fiút három csoportra lehet osztani - főzés szempontjából:

1. Gabesz, aki kenyeret süt. Horvátországból olívaolajat, Szabadkáról melaszos cukrot hoz nekem. Az apósáék boráról és pálinkájáról csak mesél, biztosan finom. Piacra a Hunyadi térre jár, de sokkal később, mint én, ezért nem szoktunk találkozni.

2. Attila nagyon ritkán főz, és nem nagyon beszél róla. Rendszeres felhív munkába jövet, hogy mit hozzon a boltból. Az apósáék pálinkája mindig elfogy, mielőtt beérne a szerkesztőségbe – már a pálinka -, állítólag nagyon finom. Piaci szokásairól nem nagyon számol be, attól tartok, nem szokása piacon vásárolni.

3. Joe bácsi rendszeresen főz, vele lehet recepteket cserélni. A nagyobb bevásárlóközpontokat rendszeresen látogatja, és bármit megvásárol, amire megkérem: olívaolajat, süteményformát, jégcukrot, csokoládét. Az apósa pálinkájából az utolsó három decit is elhozza otthonról: Írországban életet mentett, amikor fél nap után bőrig ázva beültünk az autóba. Piacra is jár, leginkább az Újpestire, az van a legközelebb.

Tehát a receptcsere szempontjából Joe bácsi a legmegbízhatóbb partner. Érdekli is, szeret is főzni, sőt, főz is és még beszél is róla. Figyelemmel kíséri a különböző tévécsatornák főzőműsorait, beszámol róluk. Ha lát valami finomat, megosztja velem. És recepteket szállít, ha kérem.

Tőle származik a meggyes lepény receptje is. Elkészíteni nagyon egyszerű, gyors, finom. Azt nem értem, hogy egy nagyobb méretű serpenyőben hogyan tudja egyből megfordítani, anélkül, hogy összetörne. Lehet, hogy kevesebb meggyet tesz bele. Mindegy, legközelebb apróbb lepénykéket készítek, akkor is, ha macerásabb, és hosszabb ideig tart. Langyosan és hidegen is finom, ha meg váratlanul jelentkeznek be vendégek, ideális.



Hozzávalók:

két tojás szétválasztva
két evőkanál porcukor + egy kevésa tetejére
két evőkanál cukor
két deci tejföl
fél csomag sütőpor
15 dkg liszt
fél kg meggy
kevés vaj a sütéshez

A tojássárgáját összedolgozom két evőkanál cukorral, a tejföllel, a sütőporral és a liszttel. Belekeverem a két evőkanál porcukorral felvert tojásfehérjéket.
Egy serpenyőben kevés vajat felforrósítok, beleöntöm a masszát (én három részben sütöttem meg egy kisebb serpenyőben), és a tüzet azonnal takarékra veszem. Megszórom a tetejét kimagozott meggyel, és tíz percig sütöm a legalacsonyabb lángon. Tíz perc után óvatosan megfordítom, és újabb tíz percig sütöm.

Amikor langyos, megszórom porcukorral, és tálalom.

Címkék: sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr675593787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chef Viki 2009.06.15. 12:31:00

Nekem van ilyen kolléganőm :-) Bármeddig képesek vagyunk fejben főzni, a többiek ámultan hallgatják, miket kombinálunk, ízlelgetünk gondolatban :-)

"saját levében" 2009.06.15. 12:44:23

Sokatígérő volt a cím! :)))
De így is jó az írás...
süti beállítások módosítása