09
04/2009
0

Solei - tojás húsvétra




Gyerekkoromban minden vasárnap kirándultunk. Ha esett, ha fújt, mi mentünk. Talán ezért is élnek emlékeimben ennyire elevenen a húsvét vasárnapi reggelik, mert máskor soha nem ültünk le kényelmesen reggelizni. Persze hozzájárult ezeknek a fényéhez a retek, a saláta és az újhagyma - sokszor akkor ettünk először. A már megfestett tojások, a sonkatekercs, amit édesanya készített. A virág, ami csak a reggeli elején volt az asztalon, utána félre kellett tenni, különben nem fért el a sok finomság.

Reggelizni már nem szoktam, de a húsvétot nem is érezném ünnepnek reggeli nélkül. A szokásos sonkával, tojással, és sok-sok retekkel, újhagymával és salátával.

A Solei igazából egy mindennapi sörkorcsolya, nem húsvéti finomság - Németországban. Itthon viszont a húsvét vasárnapi reggeli egyik fénypontja lehet. Mindenkinek magának kell elkészítenie a végleges változatot, saját ízlése szerint alakítania a végleges ízkombinációt. Remek alternatívája a megszokott húsvéti főtt tojásnak, egy szép üvegben jól mutat az asztalon.

A németek természetesen többféle módon készítik, ahány ház, annyi recept. Ötleteket innen lehet meríteni. Fűszerek nélkül is finom, sok múlik a mustár, a balzsamecet és az olívaolaj minőségén. Ezúttal sem érdemes olcsóbb fajtával próbálkozni.

Már most el kell készíteni, hogy vasánapig legyen ideje "érni" a sós vízben.

Hozzávalók:

tojás - fejenként egy-kettő

zöldfűszerek - most rozmaring, kakukkfű

tálaláskor:
mustár
balzsamecet
minőségi olívaolaj

A tojásokat megmosom, és keményre főzöm. Hagyom kihűlni, majd megtöröm a héjukat, de nem pucolom meg! Egy liter vízben feloldok egy nagy evőkanál sót (a víznek nagyon sósnak kell lennie), beleteszem a megtört héjú tojásokat és a zöldfűszereket. Hűtőben hagyom néhány napig, hogy a tojásokat átjárják az ízek. Ne spóroljunk a sóval, a tojás belseje nem lesz túl sós!

Tálalás előtt megpucolom, hosszában kettévágom, és tányérra helyezem a tojásokat. Evés előtt a tojássárgáját kiemelem egy kiskanál segítségével, a helyébe teszek egy kiskanál mustárt, megöntözöm egy kevés balzsamecettel és olívaolajjal, visszahelyezem a sárgáját, és lehetőleg egyben befalom az egészet.

Címkék: reggeli-vacsora

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr925593794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása