01
04/2009
3

Citromos szelet saját termésű citromból




Azt, hogy a grappefruit magot ki ültette el, sohasem tudjuk meg. A családon belül hárman is a magunkénak tudjuk a citromfát. Az tény, hogy amikor már elég nagyra cseperedett, anyukám az én unszolásomra vitte el kertészhez, aki beoltotta. Citrommal, mert az volt. És utána szintén anyukám volt az, aki másodjára is elvitte, mert megtelt tetűvel, és amúgy is meg kellett metszeni. Szegény fa olyan kopaszon került vissza, hogy ránézni is rossz volt. Mindez nagyon sok éve volt.

A fa azóta vígan elvan édesanyáéknál a télikertben. (Jó: a beüvegezett erkélyen.) Külön polca van, és egészen terebélyes már. Néhány éve pedig terem is. Tavasszal rengeteg pici, illatos virága lesz, azokból pedig négy-öt citrom, amelyek egy évig érnek. Ha jól számolom, évente körülbelül egy-másfél kiló saját termésű bio citrommal büszkélkedhetünk:)



Most két gyümölcsöt kaptam, ezekhez kerestem receptet. Ebbe a kép miatt szerettem bele. Farkasnak köszönöm a modellkedést:)



Hozzávalók:

a tésztához:
10 dkg liszt
3 dkg cukor (a recept szerint porcukor kellene, de mint kiderült, nincs itthon)
negyed teáskanál só
7 dkg jéghideg vaj

A lisztet összekeverem a cukorral és a sóval, a vajat darabokra vágom, és az egészet összedolgozom. Kikent 20-szor 20 centis tepsi aljára nyomogatom, és 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

A tetejére:
20 dkg cukor
2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
6 dkg liszt
negyed teáskanál só
3 tojás
1 dl citromlé

Míg a tészta sül, a cukrot összekeverem a citromlével és a lereszelt citromhéjjal, meg a sóval. A tojásokat lazán felverem, hozzáadom a cukros keverékhez és belekeverem a lisztet. A tésztára öntöm, és további húsz percig sütöm.

Megvárom, míg teljesen kihűl, apró kockákra vágom, és meghinte(né)m porcukorral.

Címkék: sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr205593798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2009.04.01. 17:47:00

A tésztájába olyan sok cukor kell?
Köszi, Judit.

Anonymous 2009.04.01. 17:48:00

Nagyon finom lehet és a saját termésű citromtól ,még jobb!Judit

Mindennapi Manna 2009.04.01. 18:31:00

Ehhh, kedves Judit, köszönöm, hogy figyelmeztettél. Dehogy kell olyan sok. Javítottam.
süti beállítások módosítása