05
09/2008
3

Cider, sidra, almabor: a magyarországi forrás




Boszniában voltam, amikor a következő sms érkezett Krmltól: A Hunyadi kisvendéglőben lehet kapni almabort! Nosza gondoltam, ahogy hazaérek, azonnal el kell mennünk, le kell tesztelnem.

Az azonnal húzódott, a héten jutottunk el. Kicsit már aggódtam is, nehogy kifogyjon, de úgy néz ki, állandó forrásra leltek, sőt most már minden étterem, kávézó számára megvan a lehetőség, hogy rendeljenek. A magam részéről el is kezdtem a reklámkampányt. Azon mulattunk, olyan hévvel mesélem az érdekelt feleknek, hogy azt hihetik, százalékot kapok érte.

Most kicsit igazságtalan is leszek, hiszen illene írnom a Hunyadi kisvendéglőről is, de majd arra is sor kerül.

Almabort, azaz a sidrat én Spanyolországban ittam először. Ott két fajtájával találkoztam. Az egyik az enyhén szénsavas változat, azt hiszem, ez az elterjedtebb. A másikban nem volt szénsav, jóval erősebb volt, és féldecinként mérték. O Cebreiroban, a bárban volt a falon egy csap, onnan csapolhatott mindenki magának. Tormesz egyszer volt Észak-Spanyolországban sidra fesztiválon is. Egy pici faluban a környék lakói gyűltek össze, és a sidra nevében csaptak nagy fiestát. Mindenki vitte a saját, otthon készített almaborát, és hát mondanom sem kell, rövid idő belül nem sok józan ember akadt a környéken.



A cider-t, azaz angol almabort kóstoltam meg.

A cider-t, amit itthon is lehet kapni, a H. Weston&Sons Limited gyártja. Much Marcle faluban készítik, családi vállalkozásban, több mint száz éve.

Henry Weston 1878-ban érkezett a faluba gazdálkodni. A helyi hagyományt követte, a saját gyümölcsösében termett almából és körtéből alma-és körtebort készített. Weston azonban többre vágyott, mint a falut ellátni almaborral. Vágyai hajtották, és hamarosan rájött, hogy ha a gyümölcsbort nagyüzemben kezdik el gyártani, sokkal nagyobb igényeket is ki lehet elégíteni.

Weston hamarosan ügyfeleket szerzett és terjeszkedni kezdett ajánlások útján. A módszer a legkiválóbb minőségű termékeket, valamint az ügyfelek igényeinek maximális figyelembevételét kívánta meg. Weston így olyan üzleti hagyományt teremtett, amely a vállalatra azóta is jellemző.

Weston amennyire lehetett, követte a technika fejlődését, a kézzel hajtott malmokat és gépeket folyamatosan cserélték az egyre modernebbekre. Henry Weston halála után a család folytatta a gyümölcsborok gyártását.

A Weston az almaborához csupa kiváló minőségű almát használ. A hagyományos almaborhoz való gyümölcs apró, kemény, nagyon rostos, keserű, és ehetetlen. Kétféle almát hazsnálnak, ezek levének keveréke adja az almabor erős, és jellegzetes ízét.
A szüretelést még ma is kézzel végzik, a gépi szedés közben jobban sérülnek a gyümölcsök.

Miután leszedték az almát, a veremből a mosóban kerül, onnan a malomba, ahol felaprítják a gyümölcsöt, majd következik a préselés és a szűrés. A lé ezek után tölgyfa hordókba kerül, itt fermentálják és érlelik, akár nyolc hónapig is.
Az érlelést követi az édesítés, hűtés, majd a palackozás.



A Hunyadiban lehet kapni organikus almabort, amit 2004-ben díjaztak is. Ennek alkoholtartalma 6,5 százalék. A másik az extra erős cider, ez már 8,2 százalék alkoholt tartalmaz. Egy fél literes üveg 600 forintba kerül.

Az almabor.hu szerint ők az egyedüli hazai forgalmazók, úgy tűnik a Culinaris is innen szerzi be. Megkérdeztem a forgalmazóktól, hogy hol lehet kapni, egyelőre nem érkezett válasz, de ha megjön, azt is megosztom!

Az infókat köszönöm az almabor.hu-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr855593905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor 2008.09.06. 00:33:00

Tudok még egy beszerzési forrást, csak neked, és csak egyszeri alkalom. A hűtőm. :)

Anonymous 2008.12.08. 19:36:00

A Westons Organic Cider palackja immár megújult formában...

vinea 2009.01.12. 18:21:00

Tisztelettel ajánlok még egy beszerzési lehetőséget:
Vinea Borkereskedés webáruháza
http://www.vineabt.hu

Jelenleg három féle westons cider kapható, de hamarosan tovább bővül a választék.
süti beállítások módosítása