08
05/2008
0

Karamellizált tücsök




Szoktassuk magunkat a gondolathoz, hogy rovarokat eszünk majd a jövőben, akkora lesz az élelmiszerhiány. Itt Európában is. És ez nem holmi megalapozatlan jósolgatás, hanem cseh tudósok komoly munkáján alapuló ténymegállapítás.

Egyik csehországi egyetemen a rovarokat mint táplálékot már tanítják, elemzik a tápértéket meg az ízüket.

Borkovcová cseh zoológus családja havonta többször is fogyaszt ízeltlábúakat, kedvencük a karamellizált tücsök. A szakember azt mondja, a rovaroknak más az ízük, mint amihez hozzászoktunk. Csehországban múltja van a rovarevésnek, egy 1920-ban kiadott csehországi szakácskönyvben is szerepel egy cserebogárleves-recept, de a brnói Noé bárkája étterem menüjén ma is megtaláljuk a cserebogarat, a szöcskét és házi lisztbogarat. De ehető a sáska, a méhlárva és a hangya is. Az őskorban és a törzsi kultúrákban mindennapos volt a rovarevés, sőt Mexikóban és Délkelet-Ázsiában ma is dívik.

Borkovcová kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a rovarok jó aminósav-, ásvány- és zsírforrások, így kedvező hatással vannak a szervezetre, kitinjük pedig kiváló rostpótló.

A bogarakat ugyanakkor nem gyűjthetjük kedvünk szerint, mivel sokféle fajuk védett vagy mérgező. A táplálkozásra alkalmas rovarokat megfelelő egészségügyi előírások mellett zárt térben nevelik.



Hát eddig a hír. Mindenki gondolkodhat, hogyan készíti majd el a kabócát, a verőköltő bodobácsot, a cifra fényiloncát, milyen íze lesz az extrudált kitinpáncélnak vagy az apáca-púposszövő-tepertőnek. És akkor a déli kurta-tevenyakúról, a díszes nünükéről meg az ezerjófűbagolyról nem is beszéltünk. Már ha ezeknek van egy icipicit is értékelhető tápértékük:)

Merthogy egyszer régen láttam a tévében egy franciát, aki összehordott tücsköt-bogarat, szó szerint, és megette őket. Ott helyben is elfogyasztott egy hatalmas sáskát. Tőle tudom, hogy a katicabogár tápértéke egyenlő a nullával, a tücsökben viszont nagyon hasznos tápanyagok rejlenek:)

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr45593987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása