06
06/2016
2

Csokoládétorta rózsavizes eperrel

csokisrozsavizesepres.jpg

Úgy érzem, idén az eperből kihozom a maximumot. Elég sok születésnap esik erre az időszakra, mindenki epres tortát kap. Ha nem azt kér, akkor is. Ezen a héten a csokoládés-rózsavizes volt a sláger, jövő héten más lesz, egy olyan krémet kísérletezek ki, hogy ihaj:)

Ez a torta először egy születésnapi mulatságot mentett meg, amit a két ünnepelt, két férfi szervezett. Kerestek helyet, létrehoztak fb-eseményt, meghívtak mindenkit, köztük sok gyerekes családot. És megfeledkeztek a tortáról. A legjobb pillanatban érkeztünk... Majd egy hét alatt még kettőt sütöttem, mert több embernek is meg szerettük volna mutatni, hogy ez mennyire finom:)

Az eperszezonnak lassan vége, de szerencsére jön a málna, azzal is jó lesz.

A torta leírása hosszúnak tűnik, de tkp nagyon egyszerű. A krémet nyári melegben érdemes bevetni, na meg akkor, ha laktózérzékenynek szeretnénk kedveskedni.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):


a tésztához:
24 dkg cukor
26 dkg liszt
8 dkg kakaó
2 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
3 tojás
150 ml tej
80 ml ivójoghurt
160 ml olaj

a csokoládékrémhez:
5 tojás
15 dkg cukor
5 csapott ek. kakaópor
7,5 dkg csokoládé (70%)
15 dk szobahőmérsékletű vaj
10 dkg eper

a rózsavizes eperhez:
40 dkg eper
1,5 ek cukor
2 ek rózsavíz

a díszítéshez:
eper
ehető virágok
bármi, amit találunk otthon.

Először a főzött krémet készítem el, ennek hűlnie kell, ami időt igényel. A tojásokat elkeverjük a cukorral. Én már bátor vagyok, és egy vastag aljú lábosban sűrítem be állandó keverés közben. Ha véletlenül rántottává főzöm, a végén mixerbe öntöm, és  "kisimítom". Amennyiben ez így túl kockázatosnak hangzik, gőz fölött is be lehet sűríteni a krémet, úgy egy kicsit hosszadalmasabb, viszont kevésbé valószínű a rántottásodás.

Ha már kellőképpen sűrű a krém, a kakaóval és a csokoládéval simává keverem, és megvárom, míg TELJESEN kihűl. Ekkor kihabosítom a vajat, és kanalanként hozzákeverem a csokoládés krémet.

Az epret megpucoljuk, felezzük, negyedeljük, de majd csak a torta összeállításánál vesszük elő!

A tortalaphoz a száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojásokat enyhén felverjük, hozzákeverjük a tejet, a joghurtot, és az olajat. Ráöntjük a száraz alapanyagokra, összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt megsütjük. (Végezzünk tűpróbát!)

Ha megsült, rövid ideig hagyjuk hűlni a formában, majd rácson hűtsük ki teljesen.

A rózsavizes eperhez a gyümölcsöt megpucoljuk, botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a cukrot, és addig melegítjük, míg elolvad benne. (Nem is kell felfőzni.) Beleöntjük a rózsavizet.

A kihűlt tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd a piskótát vízszintesen kettévágjuk, hogy két tortalapunk legyen. Az egyik tortalapot elkezdjük kenegetni az eperpürével. Hagyjuk, hogy igya be a nedvességet, kétszer-háromszor kenjük át.

A csokoládékrémet osszuk ketté, a felével kenjük meg az eperpürés tortalapot. Türelmesnek kell lenni, az eper nem hagyja magát könnyen befedni, de ha apró lépésenként haladunk, sikerülni fog. Ha megvagyunk, az epreket beleszórjuk a krémbe.

A másik tortalapnak az alját kenjük meg eperpürével azért, hogy a tetején majd szépen el lehessen simítani a csokoládét. Tehát az epres felével rátesszük a krémes lapra. A csokoládékrém másik felét elsimítjuk a torta tetején.

Eperrel, bodzával, ehető virágokkal, csokoládéforgáccsal díszítjük.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!

Címkék: torta desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr238766160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyriane 2016.06.07. 10:19:16

Szia! Nagyon jól néz ki a torta! Hány centis formában sütötted a piskótát?

leopolderika 2016.06.08. 11:33:06

@lyriane: szia, köszönöm! A forma 26 cm-es volt.
süti beállítások módosítása