16
05/2016
3

Bolyhos epertorta bodzával

eper_bodza.jpgFotó: Leopold Erika

Kedvenc unokaöcsém, akinek van két fia, így neki már szinte soha nem jut annyi desszert, sütemény amennyit meg tudna enni, kicsit irigykedve mondta a múltkor, hogy Krmpl-nak elég rossz lehet. Hozzászokott a sok finomsághoz, de mi van a kettő között? Azt az időszakot hogyan tudja átvészelni?!

Namármost ha a Paszulyt követjük, akkor kiderül, hogy nem nagyon van olyan, hogy a kettő között. Ami persze mégsem igaz, de tény: elég gyakran sütök. Vagy kísérletezek:) Jó pár sütemény fotója várakozik a számítógépben, még több recept, vagy ötlet. És akkor a "normális" ételekről nem is beszéltem, amiknek szintén a Paszulyon lenne a helyük. Hát nekünk se mindig nagyon könnyű:)))

Magyarországon nem nagyon sütünk a képviselőfánk tésztájából, azaz az égetett tésztából tortalapot, pedig nagyon izgalmas lesz egy torta belsejében. Meg nagyon vicces is, ahogy ráncosra, bolyhosra sül. Sajnos nem fotóztam le, de majd legközelebb. Németül ezeket a tortákat Flocken tortenak nevezik, vagyis bolyhos torta.

A leírás sokkal hosszabb lesz, mint az elkészítése, olvassátok végig, azonnal kiderül. Egy nappal korábban kell némi előkészület, de ezek mindössze pár percig tartanak, a végeredmény majd bőven kárpótol mindenért.

Azt muszáj megemlítenem, hogy végre-végre egy csomó őstermelő kezd felébredni, és olyasmiket is kihoz a piacra, amiket pár éve még nem lehetett kapni. Például bodzát, amit persze egyfelől hülyeség vásárolni, amikor mindenhol nyílik. Másfelől viszont ha itt van az ember a városban, és nem tud kiugrani sehova bodzáért, akkor a legnagyobb királyság, hogy a piacon megvásárolhatja.

Bodzából korábban készítettem már krémet is.

Ha 18-20 cm-es tortát készítenél, az alábbi mennyiségek 2/3-val számolj.

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):

előző este elkészítjük az eperkompótot és beáztatjuk a tejszínbe a bodzát.

az eperkompóthoz:
125 g cukor
2,2 dl víz
2 lime leve és finomra reszelt héja
6 kaffir lime levél (Cullinárisban lehet kapni)
25 dkg eper

A cukrot felforraljuk a vízzel, beletesszük a lime levét és héját, meg az apróra tépett kaffir lime leveleket, majd hagyjuk kihűlni. Az epreket félbe/negyedbe vágjuk, beletesszük a szirupba, egy éjszakát hűtőben áztatjuk.

Másnap kiveszem az epreket, lecsöpögtetem és turmixolom.

a bodzás tejszínhez:
2 dl tejszín
4 bodzavirág

A tejszínt felforraljuk, beledobjuk a bodzavirágot, és másnapig áztatjuk benne.

a vajas piskótához:
2 tojás
100 g cukor
18 g olvasztott vaj
115 g liszt

A tojásokat és a cukrot egy tálban összekeverjük, majd vízgőz felett időnként megkevergetve addig melegítjük, míg jó melegnek érezzük, ha beledugjuk az ujjunkat (kb 50-52 fok). Ekkor levesszük, és elektromos habverővel felverjük, míg háromszorosára nő. Beleszitáljuk a lisztet, belecsorgatjuk a vajat, és óvatosan összedolgozzuk.

A sütőforma aljára sütőpapírt teszünk, oldalát kivajazzuk, beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt megsütjük. (Végezzünk tűpróbát!) Rácson kihűtjük.

az égetett tészta lapokhoz:
125 g víz
50 g vaj
100 g liszt
2-3 tojás

A vizet és a vajat felforraljuk, majd beleöntjük a lisztet, és addig kevergetjük, míg egy gombóccá áll össze a tészta. Közben pörc képződik a lábos alján, de annak csak örüljünk. Levesszük a tűzről, és egyenként belekeverünk két tojást, majd ha úgy látjuk, a harmadikat is. (Itt írtam le, kb milyennek kell lennie a tésztának.)

Sütőpapírra körberajzoljuk a tortaforma alját, a tésztát három részre osszuk. Egy-egy adag tésztát rákenünk a kirajzolt formára - elég vékony lesz, de ne aggódjunk, gyönyörűen bolyhosodik sütés közben. 200 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 15-20 perc alatt megsütjük. (Addig kell sütni, míg lesz egy kis színe.) Hasonló módon kisütjük a másik két lapot is. Rácson kihűtjük.

a krémhez:
400 g eper
300 g mascarpone
a bodzás tejszín
6-7 csapott (!) ek porcukor
1 tasak expressz zselatin

A tejszínt leszűröm, a bodzavirágokat jól kinyomkodom. A mascarponét és a tejszínt elektromos habverővel felverem, közben porcukorral édesítem. (Tényleg csapott evőkanálnyi legyen a porcukor, közben kóstoljuk, az édesszájúaknak lehet, hogy több cukor kell.) Beleszórom a zselatint is, amire azért van szükség, hogy az eperből kifolyó levet megkösse.

Az epret apró darabokra vágom, belekeverem a krémbe.

összeállításhoz:
60-80 g eper
1 bodzavirág
porcukor

A piskótát meglocsolom az eperkompót levével, majd megkenem a turmixolt eperkompóttal. Ráhelyezem az egyik bolyhos lapot. Ha az sokkal nagyobb, mint a piskóta, ollóval méretre vágom. Megkenem az epres krém felével, majd ráteszem a következő lapot, amit szintén méretre igazítok. Ezt megkenem a maradék krémmel.

A harmadik lapot össze-vissza felvágom, és a krémbe nyomkodom a kis darabokat, megszórom porcukorral. A hézagokat kitöltöm negyedekbe vágott eperrel. Megszórom bodzával. Kb 1 órára hűtőbe teszem.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon is.

Címkék: torta desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr798719790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.18. 12:36:10

Most tényleg levetted a kommenteket a cukrászdás posztból? Miért?

2016.05.18. 12:40:37

Ja, látom írtad miért, ezek szerint nem nagyon ismered még a blog.hu rendszerét, a kommentek törlése nélkül is tudod zárolni a kommentelést, de az se világos, miért kell látnod a kommenteket azonnal, később is tudsz moderálni, ha meg nem vagy jóban a kommenteléssel, eleve ne engedd, mondjuk akkor meg a blog műfaj alapötletét nyírod ki, de sokan csinálják.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.18. 12:57:52

Szánalmas vagy cenzorka. Lehet, hogy állításod ellenére te jelentetted fel az öreg cukrászt?
süti beállítások módosítása