08
03/2016
0

A világ legizgalmasabb keksze: sós, citromos, kardamomos, fekete borsos, édes keksz

kard_citromos_keksz.jpgFotó: Krumpli Béla

Ebben a kekszben annyi íz van, hogy nem tudja befogadni a fejem - mondta J, majd jóízűen elfogyasztott még egyet.

Egy keksz, egy lélek. A léleknek viszont több összetevője van, többek között citrom, kardamom, feketebors, Maldon só. Meg cukor, mert ez a keksz édes. Egy nagyon-nagyon jó, roppant izgalmas, édes keksz.

A fekete borsot régen is szórták édességekbe. Bornemissza Anna szakácskönyvében van például olyan almatorta, amelyiknek a töltelékét ízesítették borssal. Mondjuk én mindig el tudok csodálkozni, hogy sok száz évvel ezelőtt mennyire fejlett és nyitott, európai volt a magyar gasztronómia. Mennyi fűszert használtak, és milyen, ma is merésznek számító fogásokat tálaltak egy-egy lakomán. El tudom képzelni, hogy ezt a kekszet kevesebben találták volna furcsának, mint manapság:)

Ahhoz, hogy a keksz tényleg nagyon jó legyen, elég fontos, hogy a fűszereket frissen daráljuk. Az ízek, aromák kevésbé sérülnek, benne maradnak a fűszerben. A sópehely meg azért lényeges, hogy ne egyenletesen legyen sós a tészta, hanem egy-egy falat legyen másabb, mint a többi.

Hozzávalók:

12 dkg vaj
18 dkg cukor
2 nagy tojássárgája
1,2 dl frissen facsart citromlé
1/2 tk sütőpor
30 dkg liszt
1/2 tk frissen őrölt kardamom
1/4 tk frissen őrölt feketebors
1/2 tk (Maldon) sópehely

A lisztbe belekeverjük a fűszereket és a sütőport. Robotgép segítségével a cukrot habosra keverjük a vajjal, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, utána a citromlevet. Hozzáadjuk a fűszeres lisztet, összegyúrjuk. Elég puha, kissé ragacsos lesz a tészta. Egy-két órára (esetleg egy éjszakára) hűtőbe tesszük.

A tésztából diónyi golyókat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 12-16 perc alatt megsütjük. Pár percig hűlni hagyjuk a tepsiben, majd rácson kihűtjük.

Recept kis átalakításokkal Sweet Paultól.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr608454754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása