29
06/2013
1

Tour de Serpenyő 1. etap: korzikai gesztenye polenta

Fotó: Krumpli Béla
Fotó: Krumpli Béla


Ma kezdődik a Tour de France, és a magunk módján igyekszünk mi is hagyományt teremteni, amely szervesen kapcsolódik a kerékpárversenyhez. Mamma, Chilii&Csoki, Lorien meg én végigfőzzük a következő három hetet, Korzikától Párizsig, mindig az adott szakasz jellegzetes konyhájára koncentrálva.

Az idei kerékpárversenyt 100. alkalommal írták ki, ma kezdődik, és július 21-ig tart. Mint már írtam, Korzikáról indul - a verseny történetében először érinti a szigetet, és mint mindig, a párizsi Champs-Élysées-ig kell elbiciklizniük a versenyzőknek. A centenáriumi verseny alkalmából a résztvevők csak Franciaország területén tekernek, 9 sík, 4 közepes hegyi, 5 hegyi szakasz, valamint 2 egyéni és egy csapatidőfutam keretében.

Ma 212 kilométert kell teljesíteniük, sík szakaszon.

Korzikán a gasztronómiában egyaránt megtaláljuk a mediterrán és hegyvidéki konyha jellegzetességeit. A mai napig megőrizte családias jellegét, így egyszerűen, természetesen főznek, felhasználva a sziget összes kincsét: a konyhakerti növényektől, gyümölcsöktől kezdve, a gesztenyén keresztül a vadon termő fűszerekig. kedvenc alapanyaguk az olajbogyó, (meg az ebből préselt olaj - vajat szinte nem is használnak), a paradicsom, padlizsán, déligyümölcsök, de olyan ritkaságokat is használnak, mint például az arbutus (hangafélék családjába tartozó cserje, a nyugati szamócafa gyümölcse), naspolya, cédrátcitrom. Kakukkfüvet, rozmaringot a réten szednek, de a konyhakertek is tele vannak fűszernövényekkel: bazsalikomot, mentát, borágót, réti köményt, masztixot, angyalgyökeret és mirtusz mindenhol találni.

A zöldségek közül kedvencük a lóbab, a csicseriborsó, a krumpli, a káposzta és a sütőtök.
Természetesen rengeteg halat és tenger gyümölcsét is esznek, ezeket sok fűszerrel készítik.
A disznójuk húsa a sok gesztenyétől egészen különleges ízű, ebből egyedülálló hentesárut készítenek. A birkát és a kecskét leginkább grillezik, esetleg ragut főznek belőle, vagy húsgombócot készítenek. A juh és a kecsketejből készül a brocciu, a korzikai sajtkülönlegesség, amelyet számos ételben felhasználnak.

Mindehhez pedig bort isznak, a szőlőműveléshez minden adott: a gránit- és palatalaj, a sok napsütés és a nedves tengeri éghajlat.

A gesztenye régen a mindennapi táplálkozás alapja volt, mára ugyan sokat veszített fontosságából, de így is egész évben meghatározó alapanyag. A korzikai gesztenyelevesnek állítólag párja nincs, de készül belőle flan, sütemények, fánkfélék és lekvárok.*

Az alábbi kásánál, azaz gesztenye puliszkánál egyszerűbb ételt nem nagyon tudok elképzelni, mégis, attól függően, hogy mit készítünk mellé lehet főétel, reggeli, vacsora, vagy desszert kísérője, enyhén édeskés íze sok mindenhez passzol. Különböző vadak mellé kínálhatjuk köretként, vagy reggelire, vacsorára egy kis sajttal, tojással. Ha csak a bor mellé kívánunk meg valamit, a gesztenye polentában akkor sem csalódunk. A korzikaiak a formázásával nem sokat bíbelődnek, sokszor csak beleöntik egy tiszta konyharuhába, kicsit lelapítják, és ebben tálalják. Mi kipróbáltuk őzhússal, reggelire camemberttel és tojással, az utolsó falatokat pedig cukor nélküli eperlekvárral ettem meg. Nem is tudom eldönteni, melyik a kedvencem, bár tény, hogy igen-igen nagy gesztenyerajongó vagyok. Nekem önmagában is ízlik a gesztenyepuliszka.

Egy hátránya van: fotózni gyakorlatilag lehetetlen.

Hozzávalók:

gesztenyeliszt (személyenként 8-10 dkg)
kétszer annyi víz
csipetnyi só

A vizet felforralom, beleteszem az átszitált gesztenyelisztet, alaposan összekeverem, és alacsony lángos néhány percig tovább kevergetem. Forrón, langyosan, hidegen kínálom. (Utóbbi két esetben tiszta konyharuhára borítom, ráhajtom a sarkait, és kézzel kerekre formázom, ellapítom.)

Másik kedvenc gesztenyelisztből: castagnaccio

*Forrás: Larouuse

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr105593519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Social Media 2013.07.12. 09:58:25

Really i appreciate the effort you made to share the knowledge.The topic here i found was really effective to the topic which i was researching for a long time.Youtube Subscribers
süti beállítások módosítása