03
03/2013
0

Kakukkfüves füstölt pisztráng fasírt



kép. Krumpli Béla
kép. Krumpli Béla





























A tavalyi év gasztro-felfedezése számunkra kétségtelenül a lillafüredi pisztráng volt. Bevallom, nem tudunk róla, egy elejtett fél mondat miatt indultunk el megnézni, mit is tudnak a Garadna völgyében. Nos, az, amit láttunk, de főleg, amit ettünk, annyira meggyőző volt, hogy egy hétig, ameddig a környéken tartózkodtunk, háromszor ebédeltünk a telepen, a többi napon pedig kerestük azokat a helyeket, ahol lillafüredi pisztrángot kínáltak.

A telepet Hoitsy György, és felesége, Ágnes vezetik immár 30 éve. Frissen végzett egyetemistaként kerültek Lillafüredre, ahol akkoriban egy szinte teljesen lepusztult haltelep fogadta őket. Pénz nem volt, két kezükkel kezdtek neki előbb a takarításnak, majd szép lassan az építkezésnek, fejlesztésnek. Ma már bérlik a területet, és családi vállalkozásként működtetik a halneveldét, valamint egy kis Erdei Halsütödét, ami májustól szeptemberig van nyitva, megtoldva a húsvéttal, amennyiben szép idő van, valamint egy október eleji, többnapos halünneppel.

Jelenleg sebes-, szivárványos- és arany pisztrángot szaporítanak, nevelnek. A honlap szerint "A telep teljes vertikummal működik, a szaporítástól az áruhal kibocsátásig, és értékesít ikrát, zsenge, előnevelt, és egynyaras ivadékot. A fő profil azonban az étkezési pisztráng előállítása. A gazdaság kis tételben, kiváló minőségben termeli ezt az igen ízletes halkülönlegességet. A nagyszerű íz, és a kiváló húsminőség titka az, hogy a tavakat kristálytiszta forrásvíz táplálja, a hagyományos tenyésztési technológia, a természetes takarmányozás és az, hogy a vevő itt mindig frissen fogott halat kap."

A füstölt pisztrángból természetesen hoztunk haza is egy jó adagot, azt azonban leginkább paradicsommal, kevés salátával ettük meg, annyira finom önmagában is. (Különleges és egyedi eljárással készül: füstölés előtt titkos fűszerkeverékben pácolják, majd félig hidegen füstölik, amitől a hal húsa feszes lesz.) Csináltam belőle persze halmousse-t is, aztán elfogyott a hal, és maradt az álom, hogy majd egyszer lesz még nekünk sok füstölt pisztrángunk:)

Végül csak egy fél évet kellett várnunk az újabb adagra, Gabojszának és Hoitsy Gyuriéknak köszönhetően megérkezett az újabb szállítmány. Sőt, a Tarka Bárka blog születésnapi receptversenyét is meghosszabbították, így örömmel mondhatom, hogy - legalábbis pár bejegyzés erejéig - ismét frissül a Paszuly.

Az alábbi halfasírt teljesen zsír nélkül készült, ha kihagyjuk belőle a chilipelyhet, akár bababarát is lehet.

Hozzávalók:

20 dkg lillafüredi füstölt pisztráng
10 dkg túró
fél sárgarépa lereszelve
2 tojás
2 cikk fokhagyma apróra vágva
frissen őrölt bors
chilipehely (elmaradhat)
1 mk morzsolt kakukkfű
kevés só

A pisztrángot lebőrözöm, kifilézem, és villával összeaprítom. Az összes hozzávalót alaposan összekeverem, és muffin formába kanalazom. 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütöm. Melegen, hidegen, önmagában, kenyér nélkül is finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr825593539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása