27
03/2012
2

Castagnaccio

Fotó: Krumpli Béla

Jelenleg mindenek felett áll ez a sütemény, ami úgy édesség, hogy se tojás, se tej, se liszt, se cukor nincs benne. Viszont gesztenyelisztből készül.

Nálunk azonnal kedvenc lett. Soha nem gondoltam volna, hogy egy cukormentes sütemény legalább annyira lázba hoz, mint mondjuk a nagyanyám krémese.

A gesztenyeliszt a világ egyik legklasszabb alapanyaga. Ahhoz képest pedig, hogy régen a szegények süteménye volt, ma inkább a luxus kategóriába tartozik. (A szegényeknek búzalisztre nem mindig volt pénzük, ezzel szembe gesztenyét éppen eleget találtak az erdőkben. Azt begyűjtötték, és ledarálták, majd mindenféle finomat készítettek belőle. A középkori Olszországban már ismerték, kenyeret sütöttek, vagy kását készítettek belőle.)

A castagnacciot szokták dióval dúsítani, én legfeljebb csokilencsét szórok majd bele, Krmpl kedvéért, hogy ebben is legyen csokoládé. Az eredeti receptben természetesen sima olívaolaj szerepel, de ha kéznél van, érdemes különböző ízesítésűekkel próbálkozni. Ha azok valóban jó minőségűek.


Hozzávalók:

25 dkg gesztenyeliszt
0,5 l víz
75 dkg mazsola
5 dkg fenyőmag
30-40 db rozmaringlevél
2 ek mandarinos olívaolaj (sima is jó)
csipetnyi só

A rozmaringot beáztatom egy ek olajba. A gesztenyelisztet csomómentesre keverem a vízzel, sózom, és fél órát pihentetem. A mazsola kétharmadát felaprítom, belekeverem a lisztes masszába, hozzáadom a másik ek olajat.

Egy 23 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát. A tetejét megszórom a maradék mazsolával, a fenyőmaggal és meglocsolom a rozmaringos olívaolajjal.

200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm. (A végén figyelem, nehogy megégjenek a fenyőmagok.) Kihűtve szeletelem.

Címkék: mindenmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr385593564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robert Nagy 2012.03.27. 10:44:04

Ezt Firenzében mindenképp meg akartam kóstolni, de sajnos túl korán voltam ott, kb. november környékétől készítik csak a friss gesztenyelisztből. Köszi a receptet!

Mindennapi Manna 2012.03.27. 15:00:05

:) Nekem nagy felfedezés volt.
süti beállítások módosítása