29
02/2012
1

Édes, savanyú, csípős sütőtök

Fotó: Krumpli Béla

Az idei tél legkedvencebb étele volt számomra.
Minden héten megcsináltam, és szerintem hosszú ideig készíteném még, ha éppen nem lenne vége a sütőtökszezonnak.

Az a szerencse, hogy ugyanezt a szószt sok minden másra is rá lehet önteni, és ugyanilyen finom lesz a végeredmény: céklára, édes krumplira, répára, karfiolra, tésztára. Ha ilyet készítek, nálunk ez az ebéd, de hidegen is finom.

Ha túl tudunk lépni azon a minimális halszószon, ami kell bele, remek böjti, vagy vegetáriánus étel. Én úgy döntöttem, ennyi belefér.

A sütőtököt most nyersen tettem bele, ilyenkor vékonyra reszelem. Ha sült sütőtökből készül, apró kockákra szoktam vágni.

Hozzávalók:

0,5 kg sütőtök
1 hagyma
3 ek szezámolaj
4 ek halszósz
4 ek szójaszósz
1-2 ek rizsecet
kevés chili (pehely, vagy olajban eltett)
koriander

A sütőtököt megpucolom, és vékonyra reszelem. A hagymát vékony szeletekre vágom, és a szezámolajban üvegesre dinsztelem. Ráöntöm a halszószt, a szójaszószt és a rizsecetet, beleteszem a chilit és a sütőtököt, jól átkeverem, és fedő alatt néhány percig párolom. (Ha nem puhul meg eléggé, kevés vizet lehet önteni alá, úgyis elpárolog.) Sózni nem kell!

Tálaláskor megszórom korianderrel.

Címkék: saláta

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr825593565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Patricius Winery 2012.03.21. 12:41:38

Kedves Gasztroblogger!

Díjaznánk a főztödet! Íme egy igazán Neked való kihívás: áprilisban egy karton, azaz hat palack kiváló Patricius bort nyerhetsz, ha elkészíted és posztolod a blogodon a borhoz szerinted legjobban illő borfalatot!

Minden héten másik borhoz várunk recepteket, Te kiválasztod a bort, amihez főzöl majd, mi pedig térítésmentesen elküldjük azt Neked.

3 kritériumot kell teljesítened a borfalat elkészítésénél:
• ízvilágában legyen az adott borhoz illő
• legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)
• szezonális hozzávalókat is használj

Ha szeretnél résztvenni a versenyben, a következőket kell tenned:
• Írd meg MÁRCIUS 26-ig az info@patricius.hu e-mailcímre, hogy az alábbi borok közül melyikkel szeretnél főzni és ne felejtsd el megadni a postázási címedet! A boroknál adj meg preferencia sorrendet, mert boronként 10 palack a verseny rendelkezésre álló keret, így ha az általad megjelölt bor már elfogyott, akkor az általad sorban megjelölt következő bort küldjük helyette.

• Mi elküldjük Neked a bort március 31-ig.- sem a borért, sem a szállításért nem kell fizetned!

• Te készítsd el a borhoz illő borfalatot, amit fotóval és receptleírással posztolj a blogodon az adott bor versenyhetének utolsó napjáig, majd küldd el a recept linkjét a fenti e-mailcímre.

• Növeld a nyerési esélyeidet és posztold a recepted linkjét a Patricius Borház Facebook oldalán is és szavaztasd meg a barátaiddal, mert az adott héten a legtöbb lájkot kapott recept készítője is nyer majd egy palack bort, sőt a FB oldalon az adott heti szavazók között is kisorsolunk egyet!
Versenyhetek Borok Április 2 – Április 8. Patricius Tokaji Furmint 2010 /száraz
Április 9 – Április 15. Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz

Április 16 – Április 22. Patricius Tokaji Késői szüretelésű Katinka/édes

Április 23 – Április 29. Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes

Bízunk benne, hogy kellőképpen felcsigáztunk! Ha szeretnél részt venni a versenyben, látogass el a Fűszer és Lélek gasztroblogra a részletekért, a blogon áprilisban minden héten megtalálod majd az eredményeket és egy-egy inspirációs receptet az adott hétre!

Üdvözlettel: Fűszeres Eszter és a Patricius Borház