27
02/2012
2

Almatorta fekete borssal, céklás haltorta és csicsókás leves

Fotó: Krumpli Béla

Ha magunknak főzök, viszonylag egyszerű dolgom van, hiszen ismerem magunkat, tudom, hogy mi az, amit nem szeretünk túlságosan, és ezen túl bátran kísérletezgethetek.

Az már jóval nehezebb dió (volt), hogy milyen recepttel készüljek, ha vendég bloggernek hívnak az Erdélyi Konyhába. Sok-sok szempontot figyelembe véve, végül egy előételre, egy levesre és egy desszertre esett a választásom.

A céklás haltortát akár családi haltortának is nevezhetnénk, ezer éve készíti anyukám minden ünnepkor. Olyan, mint a Karácsonyt jelző csengő (nálunk az angyaljárást mindig csengőszóval jelezték, akkor lehetett berohanni a szobába, ha megszólalt), amikor haltorta van, akkor valamire készül a család. Egyenrangú a húslevessel. Eddig nem került fel a Paszulyra, vártam az alkalomra. Azt hiszem, megtaláltam.

A csicsókás ételeknek sokszor állandó jelzője az erdélyi, ehhez képest otthon soha nem ettem. Sok helyen dísze a kerítésnek, de ahol tudják, hogy a növény gumója ehető, ott sem fogyasztják. Legtöbben a sárga virágjáért szeretik, épp itt az ideje, hogy újra felfedezzék a gumóját is.

Ha az ember a kezébe vesz egy régi szakácskönyvet, alig néhány oldalt átlapozva kiderül, hogy az akkori időkhöz képest mennyivel egyszerűbb a mai magyar konyha. Nem csak egy csomó technikát felejtett el, hanem alapanyagokat, fűszereket is. Annyira, hogy ma már furcsának tűnik, ha például fekete bors kerül a desszertbe, pedig néhány évszázada mi sem volt ennél természetesebb. Egy kevés bortól, gyömbértől, fekete borstól hihetetlenül izgalmas lesz a legegyszerűbb almás pite is, pedig nem a spanyol viaszt találtuk fel, és most sem az olaszokat utánoztuk, pusztán megsütöttük ük-ükanyáink süteményét. A bors, a gyömbér és a bor nem uralja az almatortát, viszont hihetetlenül pikánssá teszi. Bátran ki lehet próbálni, senki nem marad közömbös iránta!

Az Erdélyi Konyha márciusi száma ma jelenik meg, Magyarországon néhány nap múlva lehet majd kapni. Receptek a lapban.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr245593566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

4Gyerek 2012.02.27. 16:29:25

és azt hiszem kimaradt egy receptem, helyhiány miatt nem fért be. az is desszert, abban is volt feketebors.
azt hiszem ha benne lenne, még arra tippelhetne az olvasó, hogy összebeszéltünk. pedig dehogy...

még kíváncsibb vagyok a lapra. alog várom kezembe vegyem.

Mindennapi Manna 2012.02.27. 20:30:12

Ez mennyire vicces! De miután elküldtem a recepteket, több fekete borsos desszert jelent meg itt-ott. A nagy közös gasztro-tudatalatti:)
süti beállítások módosítása