01
02/2012
5

Narancsos és almás torma az erdélyi arisztokrácia asztalán


"Szilvássy Karola (1876-1948 - a szerk.) gyermekkorától ki- és föltűnő, roppant szép, eredeti és féktelen hölgy volt. A legendás testű, büszke nő nem csupán a finom ételekért rajongott, hanem az érdekes, különc és tehetséges emberekért is, a botrányos esetekért, jelenetekért, melyekről, ha nem adódtak maguktól, ő saját személyűleg gondoskodott.

Karola házvezetőnéje egy kivégzett gyilkos szeretője volt évtizedeken át, akit annak – akasztott embertől való – gyerekével együtt vett magához.

Karola egy báróné barátnővel kiment Dél-Afrikába is – vasúton, hajón, öszvérháton – sírkövet állítani unokatestvérének, Wass Albertnek, aki a búrok oldalán harcolva talált elesni ott.

Az extravagáns nő nemigen talált férjet magának, végül báró Bornemissza Elemérnek lett felesége, de az se vált be, ráadásul egyetlen gyermekük is meghalt, úgyhogy külön éltek, Karola az otthagyott férjtől kapott bőséges apanázsból egyébként, de hát miből másból.

Karola a két háború között a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Társaság és az Erdélyi Helikon “lelke” volt, a legjobb erdélyi írókat kévébe kötő marosvécsi találkozók másod-háziasszonya.

1948-ban, hetvenkét évesen halt meg Kolozsvárott.

Házsongárdi sírjára az a Bánffy Miklós vitt vörös rózsát, akivel való többé-kevésbé köztudott kapcsolata – persze hullámvölgyekkel színesítve, de – évtizedeken át tartott, és aki barátnője halálát csak pár hónappal élte túl.

Alakját Bánffy Miklós és Kemény János is megörökítették regényeikben. " (Részlet innen.)

Ez a rendkívüli nő szenvedélyesen gyűjtötte a recepteket, két füzetet is megtöltött velük. Annyira fontos volt számára ez a két mű, hogy végrendeletében külön kitért a szakácskönyvekre. Az egyik azóta elveszett, a másik, egy 272 oldalas mohazöld, vonalas füzet fennmaradt. Rajta egy cím is: Receptek - kipróbáltak.

Karola receptes füzetét 1990 után kiadták Kipróbált receptek címen. Talán nincs is benne olyan recept, amelyik ne állná meg a helyét ma is: az 1900-as évek Európájában, Erdélyt is beleértve, csokoládé-consommét, főzelék-roulade-ot, görög tököt, salzburgi libamáj-pástétomot, vagy éppen narancsos, esetleg almás tormát fogyasztottak.

Jómagam gyakran forgatom Karola szakácskönyvét, úgy olvasom, mintha regény lenne. És sokszor merítek belőle ötletet, vagy éppen el is készítek ezt-azt úgy, vagy majdnem úgy, ahogy Szilvássy Karola száz évvel ezelőtt lejegyezte.

Ehhez a két tormás ételhez bevetettem a Lordot is. Ahhoz, hogy erős legyen, először elkészítettem a két alapot, utána reszeltem le a tormát, és azonnal hozzákevertem. (Egy nagy tormát reszeltem le, azt osztottam ketté.)Üvegben, zárt dobozkában hűtőben néhány napig eláll, bár erre nincs sok esély, mi kiskanállal eszegettük.

Hozzávalók:

a narancsos tormához:
fél narancs leve
1 nagy torma fele apróra reszelve
1 nagy narancs
1-2 tk méz (ízlés szerint)

A narancslevet és a mézet felfőzöm, majd hűlni hagyom. Közben a narancsot megpucolom, apró darabokra vágom, és beleteszem a narancslébe, majd belekeverem a frissen reszelt tormát.

az almás tormához:
két nagy alma
0,5-1 dl bor (attól függ, mennyire leves az alma)
1-2 tk méz
1 nagy torma fele apróra reszelve

Az egyik almát megpucolom, vékony szeletekre vágom (vagy lereszelem), a mézzel és a borral teljesen szétfőzöm. A másik almát apró kockákra vágom, majd összekeverem az almapéppel és a frissen reszelt tormával.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr125593579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vica 2012.02.01. 11:40:28

Deeejóóó!:))Ugy imádom ha története van egy ételnek!!Biztos nagyon finom!Sajnos nem tudok szerezni tormát de talán egyszer...Azt a szakácskönyvet én is szívesen forgatnám!:)

Mindennapi Manna 2012.02.01. 12:36:17

:) Én is szeretem a történeteket. Meg olvasgatni, felkutatni ezeket. A szakácskönyv szerintem beszerezhető...

Zsuzsanna 2012.02.02. 11:47:47

Mintha felbukkanna Karola alakja egy angol fiatalember hátizsákos európai gyalogútjáról szóló könyvében is. És nem jut eszembe a neve, se a könyv címe, jaj. Vajda Miklós fordította magyarra. A könyv maga nagyon érdekes olvasmány.
A két szósz nemcsak finom lehet, hanem egészséges is, ebben a náthás télidőben.

Zsuzsanna 2012.02.02. 11:53:51

De megvan:
Patrick Leigh Fermor: Erdők s vizek közt. Esztergomtól Brassóig gyalogszerrel 1934-ben. Ford. Vajda Miklós, Európa Könyvkiadó Budapest, 2000.

Mindennapi Manna 2012.02.02. 13:47:27

Erről a könyvről nem hallottam, de érdekes lehet. Utána fogok nézni, köszönöm a tippet. Amúgy sokan írnak róla még, Szántó György a Fekete éveim című regényében is például. Mindenkit megbabonázott:)
süti beállítások módosítása