17
12/2017
0

Mindenki kedvence: kókusztejes máktorta

kicsimakos.jpg

Amikor édesapa megszületett, vidéken, a gyerekek csendben tartásához még bőven az egyik legelterjedtebb módszer a máktea volt. Rongyot mártottak bele, és azt a csecsemők orrához tették. Kénytelenek voltak beinhalálni, majd szépen belealudni.

Ha nagymamáék szülőfalujába mentek, sok volt a tennivaló, nem értek rá a csecsemő ringatására, mindig volt kéznél mákgubó, amiből dédnagyanyám, vagy valamelyik nagynéni megfőzte a teát. Édesapa meg is utálta a mákot rendesen, a mai napig nem hajlandó megenni semmilyen formában.

Édesanya ezzel szemben borzasztó rossz evő volt, abban az időben még abból a kevésből, ami volt, sem evett meg mindent. A mákos tésztát viszont imádta, valóságos ünnepként élte meg, ha az volt ebédre. Nagymama olyankor picivel többet is adott neki, hadd egyen az a gyermek, ha már végre valamit szeret.

Ennek az „éles ellentétnek” az lett az eredménye, hogy mákos süteményt gyerekkorunkban nem készítettünk. Mi sem kértük, így édesanya, ha nagyon megkívánta, mákos tésztát evett, ünnepekkor meg megsült a diós tekercs. Mákos beiglit nagymama sütött, de hozzánk nem is hozott, úgysem ettük volna meg. Ő viszont  jól bebugyolálva eltette, és amikor január végén, február elején úúúúúúúúúúúúúgy megkívántunk valami édességet, titokzatos mosollyal szedte elő, és nyilván élvezte, hogy akkor, egyszer egy évben, úgy ettük, mintha a legkedvencebb süteményünk lett volna.

Én tulajdonképpen teljesen elvoltam mákos édesség nélkül, esetleg guba formájában szökőévenként egyszer ettem, A nagyon mákos süteményeket nem is kedvelem. Krmpl-nak karácsonykor készítettem pozsonyi kiflit, meg beiglit.

Pár hete azonban megsütöttem ezt a tortát... Olyan, mintha brownie lenne, csak mákból. Olyan, mintha a beigliből csak a tölteléket sütöttem volna meg. Olyan, hogy Krmpl azt mondta, felér egy csokoládétortával. Olyan, hogy ezentúl csak ilyet, csak ezt:)

Ráadásul mindezt glutén- és tejmentesen.

Receptért tovább a delejes derelyére

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr5313506229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása