29
08/2017
0

Vajon pirított rókagomba kukoricapürével

rokagombakukoricaval.jpg

Egy hónapja vagyunk lassan Kolozsváron, és csak tegnap sikerült eljutnunk gombászni. Egészen hihetetlen, máskor négy napba is belefér egy távolabbi kirándulás.

A megszokott helyünkön triatlon verseny zajlott éppen, így a közelebbi Kisbányára mentünk. A havasra. És nem is nagyon túráztunk, csak egy jó nagyot sétáltunk. És leszedtük, ami szembejött. Pár szem málnát, valamivel több vörösáfonyát, no meg rókagombát és vargányát. Semmiből nem túl sokat, az áfonyát leszedték előttünk, a gombáknak meg túl nagy volt a szárazság. Én így is boldog voltam, két-három alkalommal így is gombát ebédelünk. Sőt, tulajdonképpen csak áfonyával is elégedett lettem volna, viszont édesapa unta szedni. Így lett gombánk is:)

Az alábbi fogás tulajdonképpen a hagyományos „gombatokány puliszkával” modernizálása. A kukoricapüréről, mint nagy kedvencünkről, már írtam. A gombát pedig nem tokánynak készítettem el, ahhoz nagyon kevés volt, hanem vajban megpirítottam, majd egy kevés fehérborral tettem még ízesebbé.

Nagyon egyszerű recept, a gomba íze sokkal jobban érződik. Nincs agyonfőzve, habarva és tejfölözve. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel jobban mutat mint a gombapörkölt.

Szerintetek ez még erdélyi konyha, vagy már nem az?

Hozzávalók 2 személyre:

2 cső kukorica
200 g rókagomba
25 g vaj
0,5 dl száraz fehérbor
só 
petrezselyemzöld

A gombát megtisztítom, hosszában kettévágom, picit sózom, és félreteszem.

A kukoricákat mély tálba állítom, és éles késsel levágom a szemeket a csövekről. A mély tálra azért van szükség, mert jó eséllyel felfogja a szanaszét gurulni akaró szemeket. A kukoricaszemeket egy serpenyőbe teszem, pici vizet öntök alá, sózom, és 5 perc alatt megfőzöm. Picit hűtöm, majd botmixerrel pürésítem. Ha szükséges, még pici sót szórok rá.

Közben egy másik serpenyőben megforrósítom a vajat, rádobom a rókagombát, ha van, a levével együtt. Állandó keverés közben 5-8 perc alatt megpirítom. Ráöntöm a bort, és további pár perc alatt beforralom.

A tányérra teszek/kenek a kukoricapüréből, rákanalazok a gombáról, és meglocsolom az edény alján maradt vajjal. Tépett petrezselyemzöldet szórok rá, és azonnal tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr1012786540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása