29
05/2017
0

Rizottó gombával és labodával, az elfeledett superfooddal

kicsirizotto.jpg

Az az igazság, hogy meglepődtem, amikor rákerestem angolul labodára, nem gondoltam, hogy ennyi mindent találok róla.

Azt hiszem, megjósolható: eljön az az idő, amikor a laboda lesz az új medvehagyma:) A laboda amúgy az egyik legősibb kultúrnövények egyike, Európában és Szibériában őshonos. Ebből is kiderül, hogy szívós növény. Az ókorban a mediterrán térségekben is jelentős mennyiséget fogyasztottak belőle egészen addig, míg ki nem szorította a spenót.

Mostanában ismét kezd divatba jönni. Jelenleg Európában és az USA északi államaiban termesztik a spenót alternatívájaként. Négy alapfajtája ismert: a zöld, fehér, piros és rezes.

A laboda élettanilag roppant hasznos növény, nyugodtan nevezhetjük superfoodnak. Szabályozza az emésztést, gyógyítja a vesét, erősíti a keringési- és az immunrendszert. Méregteleníti a vért, fogyasztásával megelőzhetően egyes krónikus és daganatos betegségek. Magas a kálcium, magnézium, vas, foszfor, cink, szelén, karrotén, fehérje, anticianin, triptofán és rosttartalma. C-vitaminból majdnem kétszer annyit tartalmaz, mint a kivi. Csökkenti az idő előtti öregedés jeleit.

Magjai is ehetők, fontos A-vitamin forrás. Az őrölt magokat bele leget keverni különböző ételekbe, vagy kenyérlisztbe.

Magas oxálsav tartalma miatt fogyasztása nem ajánlott azoknak, akiknek vese-, vagy epeköve van, illetve köszvényeseknek.

Most tehát (messze) megelőzöm a divatot ezzel a recepttel. Otthonról hoztunk annyit, hogy jó ideig mindenbe szórhattam. És esetenként az volt a legnagyobb kérdés, hogy tésztába töltsem, vagy rizottót készítsek. De dúsítottam vele frittatát, és salátát is. Gyönyörű színe minden ételt vidámmá tesz, még a báránylevest is.

Erdélyben tavasszal tele van a piac labodával is, elsősorban leves, azaz csorba készül belőle.

Hozzávalók 2 személyre:

180 g rizottó rizs - személyenként 9 dkg
1 dl száraz fehérbor
8 dl alaplé
egy fej hagyma
30 g tisztított vaj (ghee)
50 g szárított vargánya
1 nagy marék laboda

bors
3-4 dkg parmezán

A vargányát vízbe áztatom.

A hagymát apróra vágom, a labodát csíkokra. A hagymát a tisztított vajon megdinsztelem. Rádobom a mosatlan rizst, és addig keverem, míg a rizs kifehéredik. Sózom, ráöntöm a bort, és folyamatosan keverem, ameddig a rizs felissza az egészet. Ezután másfél-két decinként öntöm a rizsre a forró alaplevet, közben folyamatosan keverem, míg felissza az egészet. Félidőben hozzáadom a gombát az áztatólevével együtt, majd az utolsó körökben beledobom a labodát is. Amikor a rizs majdnem megpuhult, azaz al dentére főtt, az utolsó adag alaplevet nem főzöm el teljesen. Megszórom parmezánnal, és azonnal tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9312547409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása