28
05/2017
0

Zöldborsós spárgafőzelék

zoldborsossparga.jpg

Idén nem is tettem még fel spárgareceptet, pedig ettünk rendesen, az évi adagunkat el kell fogyasztani.

Mondjuk most leginkább azzal vagyok elfoglalva, hogy épen megússzam magamat. Miután egy hét után ismét lábra tudtam állni, mert elmúlt a fájás a térdemből, a másik lábammal véletlenül belerúgtam az ágyba... Ezt most nem részletezném, minden esetre most két lábra sántítok egy kicsit. Barátnőm szerint nagy szerencse, hogy nem vagyok százlábú.

Szóval eseményteli életet élünk, ahogy nagyanyám mondta, tudnék még erről mesélni. Szerencsére csak egy szombaton kellett kihagynom a piacot. Ja, továbbra is visszajárok a Komjádihoz, annál menőbb aligha van Budapesten. Jó, persze, az új, gombamód szaporodó piacok is klasszak, de a régiek közül a Komjádi biztosan élen jár. Ár-érték arányban is. Imádom, hogy lehet csalánt kapni, bodzát, meg ilyeneket is. Mert igaz ugyan, hogy normális esetben az ember kimegy az erdőbe, és ezeket leszedi, de ha éppen más a normális eset, akkor nagyon jól jön, hogy ezt a piacon is meg lehet vásárolni.

Spárga még ezen a héten is van. Az idén az is kiderült számomra, hogy olyan spárgát kell vásárolni, amely ládában van, és én válogatok. Kaptunk ugyanis ajándékba csomagoltat, valami híres termőhelyről származott, és ehhez képest a tíz százaléka nem volt friss. A szára volt már ráncos, ami elég lehangoló volt.

Korábban is főztem spárgát: tárkonyosan, pesztó is készült belőle, eperrel salátát alkottak, tésztára is került, mentás krémnek is finom volt, sütve imádtuk, kucsmagombával fenséges.

Íme 5 praktikus trükk, ha eszköz híján vagy a konyhában!

Mondanám, hogy a zöldborsós spárga idén mindent vitt, de igazság szerint mindig az a spárgás étel visz mindent, amit éppen megfőzök. Szeretjük, na.

Hozzávalók:

300 g spárga
200 g zöldborsó
2-3 dl alaplé
snidling/zöldhagyma szára
korianderzöld
citromlé ízlés szerint
tojás

bors

 

A spárga végeit letöröm, teszek hozzá sárga- és fehérrépát, zellert, hagymát, és 30-40 perc alatt főzök egy alaplevet. (Csak spárgavégből nem szoktam alaplevet készíteni, számomra nem elég ízes.)

Közben a spárgafejeket levágom, a maradék szárat kb 2 centis darabokra vágom. Lábosba teszem, felöntöm kevés alaplével, sózom, és tíz perc alatt megfőzöm. Kicsit hűlni hagyom, majd összeturmixolom. Beleteszem a zöldborsót, a spárgavégeket, és további hat percig főzöm, majd frissen facsart citromlével, borssal ízesítem.

Tálaláskor megszórom apróra vágott snidlinggel, korianderzöldet tépkedek rá, és magában, vagy valamilyen tojással - tükör, kemény, félkemény - tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr4612539225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása