11
04/2017
0

Kuku sabzi – perzsa rántotta

perzsa_kicsi.jpg

A kuku egy tojás alapú, vegetáriánus iráni étel. Mondhatjuk, hogy perzsa frittata: az enyhén felvert tojásba mindenféle összetevőt és fűszert szórnak, majd enyhén olajozott serpenyőben mindkét oldalát megsütik.

A kuku sabzi ezen belül a zöldfűszeres rántottát jelenti. A recept ugyanaz: a tojásba rengeteg, apróra vágott zöldfűszert – petrezselymet, koriandert, kaprot meg ami még van otthon – kevernek. Többnyire sóskaborbolyával, kurkumával, vagy egy advieh nevű fűszerkeverékkel ízesítik, dióval, liszttel dúsítják, szódaporral lazítják, majd kisütik. Dehát persze ahány ház, annyi kuku sabzi. Melegen, szobahőmérsékleten is finom.

Számomra a tavaszi reggelik non plus ultrája: ebben az időszakban már nagyon kívánom a mindenféle tavaszi salátaféleséget, zöldfűszert. A kuku sabziba pedig szórhatom kedvemre. Szerintem a fűszerek nagyon harmonizálnak a tojással, egyáltalán nem kaporízű, azaz megkóstolhatják azok is, akik a kaprot nem szeretik olyan nagyon. Engem emlékeztet a báránypástétomra, csak hát ebben nincs hús :)

Készíts Húsvétra fonott kalácsot! Kattints a receptért!

Lisztet nem szoktam tenni bele, és sóskaborbolya hiányában goji bogyót keverek a tojásba. Azért pont ezt, mert kell a piros, ám az itthon kapható piros bogyók kandírozottak szoktak lenne. A gojitól picit édeskés lesz, de csak a bogyó közvetlen közelében. Ettől viszont olyan izgalmassá válik az egész.

Hozzávalók:

5 tojás
2 csokor kapor
1 nagy csokor petrezselyem
1 csokor korianderzöld
1 csokor újhagyma zöldje
100 g dió
10-15 g goji bogyó

bors
olaj

A goji bogyót kevés vízbe beáztatjuk, majd ha megszívta magát, leszűrjük. Ez pár perc mindössze, mire végzünk az előkészületekkel már puhák a bogyók. A diót kicsit összevágjuk, majd száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük. A zöldfűszereket apróra vágjuk. A tojásokat enyhén felverjük. Belekeverjük az összes hozzávalót.

A serpenyőbe öntünk egy kevés olajat, felforrósítjuk, beleöntjük a tojásos keveréket. Amikor megsült, átfordítjuk egy másik serpenyőbe, vagy tányér segítségével megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalát is.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr3912416547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása