09
02/2017
0

Vegetáriánus székelykáposzta erdei gombával

vegaszekelykap_pasz.jpg

Az utóbbi időben egyre több interjút, riportot, beszámolót olvasni arról, hogy világhírű, Michelin csillagos séfek nyitnak vegetáriánus, de legalábbis olyan éttermet, ahol az étlapon alig van hús. Fenntarthatósággal magyarázzák: kellő mennyiségű állat tartásához olyan mennyiségű legelő és termőföld szükséges, amennyit már nem nagyon bír el a föld.

Hogy nem pillanatnyi hóbortról lehet szó, az is mutatja, hogy idén, 30 éves történetében először, a Bocuse d Or szakácsversenyen is az egyik kötelező fogásnak vegánnak kellett lennie.

Nálunk én is a húst nem evők táborához tartozom. Korábban is volt már két év, amikor vegetáriánus voltam. Akkor egy nyers tojásban találtam a megszokottnál nagyobb (fejlettebb) petesejtet, azaz már majdnem kiscsirkét, és hát izé, nem volt kellemes látvány. Most lassan ismét két éve nem eszem húst, és most úgy érzem, ez az állapot egy ideig még tartani fog.

Idén télen egyik kedvenc alapanyagom a gomba volt: anyukámék annyit szedtek tavaly nyáron, hogy nem csak a mélyhűtő lett tele, hanem szárítva is bőven kaptunk. Elég sok ételbe szórom, és nem tudok betelni, annyira zamatossá, ízessé tesznek mindent. Persze, ezek mind erdei gombák: vargányák, rókagomba, kenyérgomba, fenyőpereszke, piruló galóca, őzlábgomba, erdei csiperke…

Miután még van az édesapa -féle savanyú káposztából is, adta magát, hogy készítsek valamilyen káposztás-gombás ételt, és akkor jutott eszembe a székelykáposzta. Húsos változata nem tartozott a kedvenceim közé, ez viszont többször is készült ezen a télen. Lehetne vegán is, de a ghee (gí, tisztított vaj) ízéről le nem mondanék:)

Hozzávalók - 2 személy részére:

50 g szárított gomba – pl rókagomba
400-500 g savanyú káposzta
1 közepes hagyma
1 dl vörösbor
3-4 dl alaplé
őrölt kömény
őrölt kakukkfű


Ha nem akarsz fölöslegesen költekezni a bevásárlás során, töltsd le a takarékos vásárlási kisokost!

A gombát előző este beáztatjuk.

Másnap a hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük. A gombát leszűrjük, az áztatólevet félretesszük. Rádobjuk a hagymára, pár percig kevergetjük, pirítjuk, majd felöntjük az áztatólevével, és fedő alatt pároljuk. Ha elfőtte a levét, felöntjük a borral, sózzuk, és puhára pároljuk.

A káposztát, ha túl savanyú, vagy sós, átmossuk, felvágjuk apróra. Egy lábosban, kevés alaplevet alá-aláöntve, köménnyel, kakukkfűvel ízesítve, fedő alatt puhára pároljuk.

A káposztát összekeverjük a gombával, szükség esetén sózzuk, ha szükséges kevés alaplevet öntünk rá, és pár percig együtt főzzük. Azonnal tálaljuk.

Tejfölt kínálunk hozzá. Én héjában sült krumplival szoktam enni, imádom, amikor az édeskés krumpli keveredik a savanyú káposztával.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9112243672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása