03
02/2017
0

Fanyar, gyönyörű, finom: duplán citromos sütemény

citromos_kicsi.jpg

Akkor ez most muffin? - kérdezték tőlem, és az az igazság, hogy fogalmam nincs. Még mindig szívesen mondom magamról, hogy muffint még soha nem sütöttem, de tulajdonképpen nem ismerem a muffin meghatározását.

A cukrászismereti tankönyvben pár éve még úgy kezdődött a muffin recept, hogy vegyél X gramm muffinport, vegyítsd össze vízzel, stb. Nos, ilyet nem készítettem. Viszont kétségtelen, hogy a muffin egyik ismérve a forma, sőt, talán a leginkább ez jellemző rá, és akkor sütöttem. Még ha nem is volt olyan száraz, meg egyen-ízű, azaz íztelen, mint amilyenekbe bele lehet futni sok helyen. A saját fogalmaim szerint ugyanis a muffin a sütemények trappistája. (Ebben az esetben sós muffint is sütöttem, meg édeset is.)

Szóval ez egy fanyar, gyönyörű, szaftos sütemény. Gyorsan elkészül, és most már az sem utolsó szempont, hogy gyönyörű, nyarat idéző színe van. Mondjuk ma a medve nem látta meg az árnyékát, ami azt jelzi, hogy most már nagyon közeleg a tavasz. Hurrá.

Hozzávalók - 14 darabhoz:

180 g liszt
¼ tk sütőpor
¼ tk szódabikarbóna
½ tk só
1 ek citromhéj
95 g frissen facsart citromlé
110 g vaj
120 g bögre joghurt
200 g cukor
1 tojás
1 citrom
olaj a formák kikenéséhez

A citromot 14 vékony szeletre vágjuk. 1,2 dl vizet felforralunk 100 g cukorral,  beletesszük a citromszeleteket, és 15-20 percig főzzük.  

A lisztet összekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és a sóval.

A tojást enyhén felverjük, majd belekeverünk 1 ek citromlevet és a citromhéjat.

A vajat habosra keverjük 100 g cukorral. Összedolgozzuk a joghurttal, a citromos tojással, majd a liszthez keverjük.

A muffin formákat kiolajozzuk, mindegyik aljába teszünk egy kandírozottvcitromszeletet. Elosztjuk a masszát a formákban, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

A citromszeletektől maradt sziruphoz öntjük a citromlevet, elkeverjük, és a forró muffinokat megkenegetjük, belemártjuk, hogy mindenhol magukba tudják szívni a szirupot.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr1412178864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása