17
11/2016
2

Illatos karácsnyi sütemény - mindenmentes

 dios_mentes.jpgFotó: Krumpli Béla

Volt régen a Lehel piacon egy magbolt. Véletlenül fedeztem fel, oda csak nagyon-nagyon ritkán járok, de annyira szimpatikus volt az eladó, az árukészlet, hogy csakis a magbolt miatt visszajártam.

Mert ugyan nem ez volt az egyetlen magos, de mégis, valahogy mindig nála álltak sorba az emberek. A kisugárzása, vagy mi a szösz, az a megmagyarázhatatlan valami, minden esetre ha mag kellett, elmentem, és ott vásároltam.

Majd egy nap hiába kerestem, nem volt ott. Sajnáltam, de mivel a piac nem volt a szívem csücske, túltettem magam. Néha elgondolkodtam, hogy vajon mi lett vele, így nagy volt az örömöm, amikor felfedeztem a Vámház körúton, a csarnokban. Ismét sor állt a bolt előtt, és ameddig sorra kerültem, legalább négyen mondták el, mennyire örülnek, hogy végre rátaláltak ismét. Így voltam ezzel magam is.

Azóta, ha a Vásárcsarnokban vásárolok, mindig megnézem, mi újság a magosnál. A legjobb a környéken, ez nem kérdés. Sütni-főzni szerető ismerőseimmel, barátaimmal nem is kell egyeztetni, hogy kiről van szó. Ha a Vásárcsarnoki magosról van szó, akkor egyértelmű, hogy csakis egy, a magosbolt játszik.

Ha bármilyen újdonság megjelenik a felhasználók körében, azt a magosboltban szinte azonnal meg lehet vásárolni. Most már mindenféle liszteket is árulnak, csokoládélencsét, szóval a tulajdonos úgy viselkedik, mint egy jó kereskedő. Figyeli, hogy mire van kereslet, és azt beszerzi. Úgy tesz, mint aki a vásárlókért van, és nem fordítva:)

Hosszú előkészület után ismét újdonsággal rukkolt elő. Az egész ország területére, 1-2 napos határidővel szállító webshopot nyitott, egészen elképesztő áruválasztékkal, online bankkártyás fizetéssel, vagy utánvéttel. A regisztrációt követő első vásárlásnál 10 százalék nyitási kedvezményt kap minden vásárló, és természetesen további akciókat ígérnek. Hogy mindenről időben értesüljünk, érdemes őket követni a facebookon is.

Az online vásárlási lehetőség a fővárosban is nagy segítség, de vidéken életmentő:) Például, amikor valaki olthatatlan vágyat érez, hogy kipróbáljon egy kendermagos ételt, vagy ráébred, hogy kellene egy kis para-, meg pekándió is, de fogalma sincs, hogy mikor jut el a legközelebbi lelőhelyre. Vannak vidékek, ahol a két nap szállítási idő „most azonnal”-nak számít:)

Nálunk az alábbi torta mostanában nagyon menő. Mindenki imádja, és megeheti az összes olyan barátunk, akiknél egy hagyományos csokitorta nem játszik. A gluténérzékenyek, a laktózallergiások, mindazok, akiknél a csokoládé migrént okoz, a cukorbetegek.

Bár elég alternatív tortának számít, szinte mindent egy helyen be lehet szerezni. Igen, a Vásárcsarnokban, a magosnál! Ami ott nincs, azt a szomszéd standok valamelyikénél megtaláljátok.

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

250 g tojásfehérje
½ bögre reszelt sütőtök**
2 tk vaníliakivonat
1 tk juharfaszirup (elmaradhat)
1 ek ecet
1 narancs reszelt héja
125 g xilit (vagy cukor)
125 g kókuszvaj*
50 g mandulaliszt
35 g kókuszreszelék
1 tk fahéj
1 tk kardamom
¼ tk szerecsendió
¼ tk szegfűszeg
65 g dió

*A kókuszvajhoz szobahőmérsékeltű kókuszreszeléket aprítóba szórunk. Majd addig aprítsuk, míg a kókuszból kicsapódik a zsír, és krémes állagú „vajat” kapunk. Közben pihentessük időnként a gépet, és az oldaláról kapargassuk le az odatapadt kókuszt. Minimális veszteséggel kell számolni, nagyjából annyi vajunk lesz, amennyi kókuszt elkezdtünk aprítani. Csak frissen jó, állva megdermed.

Ha elkészült a kókuszvaj, keverjük el benne a kókuszreszeléket, a diót, majd keverjük össze az összes hozzávalót. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Sajnos, meg kell várni míg kihűl, akkor lehet szépen szeletelni:

**1 bögre=250 ml

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr6311965607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krisz-nagy 2016.11.18. 06:46:36

Szia,
a sütőtök mennyisége nem egészen világos számomra... pontosítanál kérlek? Elkészíteném hétvégén a családnak :-) köszi

leopolderika 2016.11.18. 06:50:03

@krisz-nagy: Szia! Egy 2,5 dl-es bögrét félig megtöltök reszelt sütőtökkel, és annyi. Ezt nem szoktam lemérni...
süti beállítások módosítása