29
10/2016
1

Gyomorkímélő banánkenyér

banankenyer_600.jpg

Az egészségünk egyik legfőbb őrzői a probiotikumok, azaz azok a baktériumok és élesztőgombák, melyek képesek megfékezni a betegségeket okozó baktériumok elszaporodását. Serkentik az immunrendszert, visszaállítják a bélflóra egyensúlyát és a helyes emésztést, segítik a méreganyagok kiürülését.

A probiotikumok sok természetes élelmiszerben, alapanyagban is megtalálhatók. Ha tudjuk, mikre figyeljünk a táplálkozásnál, akkor nem kell drasztikusan változtatni az étrendünkön, hogy kellő mennyiségű probiotikumot fogyasszunk. Egy kis odafigyeléssel számos betegséget megelőzhetünk, vagy enyhíthetjük a már meglévő tüneteket, köztük például a puffadást, a székrekedést, és a hasmenést.

Egy komolyabb betegség, vagy antibiotikum kúra után azonban érdemes táplálékkiegészítő formájában is szednünk a probiotikumokat, hiszen ilyenkor nagyobb mennyiségben van rájuk szükségünk, mint mikor megelőzés céljával fogyasztjuk ezeket. A probiotikum szedés hatásairól itt olvashattok bővebben!

Lássuk milyen probiotikus élelmiszerekkel erősíthetjük szervezetünket:

A legjobb probiotikus élelmiszerek általában erjesztés útján készülnek. Az köztudott, hogy a kaukázusi kefir és a joghurt sok probiotikumot tartalmaznak, az viszont már kevésbé ismert, hogy a fermentált lágysajtok, valamint a vízzel és sóval eltelt savanyú uborka és a savanyú káposzta is jó hatással van a bélflóránkra.

Nem véletlenül esznek a japánok miso levest reggelente. A fermentált szójababból készült pasztával ízesített leves mozgásba hozza az egész bélrendszert, ezen kívül rengeteg B-vitamint és antioxidánst is tartalmaz, plusz a kalóriatartalma is alacsony.

A sajtgyártás mellékterméke az író, melynek fogyasztása ismét divatba jött, szintén bővelkedik probiotikumokban, és még finom is. Ugyanígy probiotikumokban gazdagok a kovászos kenyerek.

Ha tehát rendszeresen szeretnénk gondoskodni a természetes probiotikumok beviteléről, bőven van miből válogatnunk. A fenti élelmiszereket fogyaszthatjuk magukban, vagy alapanyagként.

Az alábbi banánkenyérben nem csak a maradék, túlérett banánokat hasznosíthatjuk, de a joghurtban lévő probiotikumokkal a bélflóránkat is egyensúlyban tartjuk. Tízóraira vagy uzsonnára kiváló választás.

(X)

Hozzávalók:

230 g liszt
1,5 tk sütőpor
0,5 tk só
2 túlérett banán + 1 a tetejére
2 tojás
250 g görög joghurt
1 bögre apróra vágott csokoládé
60 ml juharszirup (esetleg méz)
1 tk vaníliakivonat

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A banánokat összetörjük egy villával. Hozzáadjuk az enyhén felvert tojásokat, a juharszirupot (mézet), majd a joghurtot. Jól elkeverjük, majd beledolgozzuk a lisztes keveréket is.

Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntjük, tetejét hosszában szeletelt banánnal díszítjük. 190 fokra előmelegített sütőben nagyjából egy órát sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Rácson kihűtjük, majd szeleteljük. Natúr-, vagy kevés mézzel elkevert joghurttal kínáljuk.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr3311912865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellőlány 2016.11.13. 12:50:59

Azért azt nem árt tudni, hogy a probiotikus törzsek csak 50-55 fok alatt életképesek. Tehát a 190 fokos hőkezelés után felesleges a probiotikumok jótékony hatását várni egy ilyen süteménytől.
süti beállítások módosítása