17
10/2016
0

A siksze flódnija

flodni.jpgFotó: Krumpli Béla

Van ez a dolog a sikszével. Sok éve élek úgy, hogy kicsit könnyűvérű siksze vagyok, más nem is lehetek, Pásztor megmondta. Erre kiderül, hogy például a lengyel nyelvben, meg az amerikai angolban a siksze egy teljesen semleges szó. Semmivel nem akarnak többet közölni vele mint azt, hogy az illető nő, és nem zsidó. Majd egyszer kielemezzük Jessievel, Pásztort is bevonva, biztosan nagyon sokrétegű kérdéskör, mi több, jelenség ez. Ha jutunk valamire, feltétlenül megírom.

Aztán van a flódni, ami felnőttként ismertem meg. Miután Erdélyben alig maradtak zsidók a hatvanas évek után, mikorra én megszülettem, nem volt aki flódnit süssön. Maceszgombóc levest is csak nagyon kevesen főztek. Sólet az volt, de nem igazi. Ha egy étel babból készült, és nem leves volt, az szinte mind sólet volt.

Tehát a flódnihoz nem értek, azt viszont pontosan tudom, hogy adott pillanatban mi ízlik nekem, és mi nem. Ami más szerint a lényege, nekem túl sok: a mák- meg a diótöltelék. Úgy sütöm, ahogy nekem, a sikszének ízlik, és ebben az esetben örülök, hogy nem kötelez a családi hagyomány:)

Ugyanúgy, ahogy a zserbó esetében, ha valaki nem a tobzódást szereti benne, hanem a harmóniát, akkor ezt a receptet kövesse.

A töltelékbe való mákot, diót mindig otthon darálom meg. A cukor mennyiségén kicsit lehet változtatni, saját ízlésre szabni. Nagyon fontos, hogy a töltelékek teljesen hidegen kerüljenek a tésztára.

Hűtőben egy hétig simán eláll, és ahogy érnek össze az ízek, egyre finomabb.

A képen lévő flódniban véletlenül felcseréltem a mák és a diótölteléket, de ezen már nem akadtam fent.

Hozzávalók: (kb 27*36 cm-es tepsihez)

a töltelékekhez:
máktöltelék:
200 g mák
75 g cukor
1-2 dl bor
2 ek baracklekvár
1 narancs reszelt héja
50 g mazsola

A mákot megdaráljuk, összekeverjük a cukorral és a mazsolával, beleöntjük a bort, és pár percig főzzük. Belekeverjük a lekvárt és a narancshéjat. Kihűtjük.

diótöltelék:
200 g dió
80 g cukor
50 g csokoládé (70%)
50 mazsola
1 dl bor

A  darált diót összekeverjük a cukorral és a mazsolával, felöntjük a borral, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a csokoládét, és kihűtjük.

almatöltelék:
1000 g alma
1 dl bor
50 g cukor
szegfűszeg
fahéj

Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházát, vékony szeletekre vágjuk. Rászórjuk a cukrot, felöntjük a borral, ízesítjük, és puhára pároljuk. Kihűtjük.

szilvatöltelék:
300 g szilvalekvár

a tésztához:
500 g liszt
250 g puha vaj
100 g cukor
3 tojássárgája
1-1,5 dl bor
tetejére 1 tojássárgája

A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, és öt egyenlő részre osztjuk.

Kinyújtjuk az első lapot, belehelyezzük a tepsibe. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a teljesen kihűlt máktölteléket. Erre jön a következő tésztalap, majd a kihűlt almatöltelék. A következő tésztalapra a diótöltelék kerül, majd újabb tészta jön, amire a szilvalekvárt kenjük. Az ötödik lapot a tetejére terítjük, és megkenjük egy tojássárgájával.

150 fokra előmelegített sütőben 3 órát sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr511815505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása