24
09/2016
0

Szuperreggeli, amivel fogyni is lehet

granolas_probiot.jpg

Jót és egészségeset enni nem olyan nagy ördöngösség, csupán pár szabályt kell betartani. Akkor se kell pánikba esni, ha kicsit elkanászodtunk, kellő odafigyeléssel és fegyelemmel mindig van visszaút!

Az már senkinek nem jelent újdonságot, hogy figyelni kell arra, miből mennyit viszünk be a szervezetünkbe: míg például a szénhidrátokkal vigyázni kell, addig a rostokra figyeljünk, hogy elegendő mennyiséget együnk.

Természetesen ez csak egy példa a rengeteg közül, minden esetre az tény, hogy a helytelen táplálkozás elhízáshoz vezethet, a fölösleges kilóktól pedig sokszor nehezebb megszabadulni, mint az egészséges életformát fenntartani.

Szerencsére ma már mindenre találnak megoldást a szakemberek. Kutatások bizonyítják például, hogy a nőknél a fogyást probiotikumokkal lehet segíteni.

A szervezetünk kiegyensúlyozott működését többek között milliárdos nagyságrendű baktériumok segítik elő. Ezek feladata egyebek mellett a tápanyagok hasznosítása, vitaminok termelése, de segítik az immunrendszert működését is. Azokat a mikroorganizmusokat, amelyek a szervezetünk működését elősegítő baktériumokat tartalmazzák, probiotikumnak nevezzük.

A probiotikumok felelnek tehát a bélflóra egészségéért, illetve probiotikumokkal segíthetjük a már sérült bélflóra helyreállítását. Ha még nem állt elő a probléma, akkor is figyeljünk a táplálkozásra, fogyasszunk minél több probiotikumot tartalmazó élelmiszert! Olvasd el ezt a cikket és tudj meg többet a probiotikum pozitív élettani hatásairól!

A reggeli joghurtos müzli például nem csak finom, de bélflóra kímélő is. Ha pedig már unjuk a müzlit, készítsünk granolát, azaz süssünk meg zabpelyhet, és ezt szórjuk a  joghurtra. Kevés szezonális gyümölccsel dúsítva tökéletes reggeli!

Természetesen a súlycsökkenést gyorsítja, ha napközben is figyelünk a bevitt kalóriák mennyiségére, a mozgásra, és nem árt, ha mindezt kiegészítjük további probiotikumokkal.

A granolát nem szoktam túlgondolni. Készítek egy alapot, és az alkalomnak megfelelően azt szoktam dúsítani. Itthon alig, de ha ajándékba visszük, akkor bőven szórok bele aszalt gyümölcsöt. Ha másnak készítem, az olajos magokkal sem szoktam fukarkodni. (X)

Hozzávalók:

a granolához:
240 g zabpehely (a rendes, nem a tört!)
100 tökmag
90 napraforgómag
¼ tk só
1 ek fahéj
180 g méz
20 g vaj

A zabpelyhet összekeverem a magokkal és a sóval. A mézet picit összeolvasztom a vajjal, ráöntöm a zabos keverékre, és kézzel alaposan összekeverem.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom vékony rétegben, és 180 fokon sütöm 15 percig, majd szilikon lapáttal átforgatom, és további 10-15 percig sütöm. Ha elkészült, kiveszem a sütőből, hagyom teljesen kihűlni, majd az immár ropogós granolát jól záródó üvegbe töltöm. » hónapig eláll.

a joghurtos tálhoz:
joghurt
friss gyümölcs – szilva, körte, alma, szőlő – aminek éppen szezonja van
granola

Egy tálba kanalazzuk a joghurtot, megszórjuk apróbb darabokra vágott friss gyümölccsel, majd a tetejére granolát halmozunk, és gyümölcsökkel díszítjük. Azonnal fogyasztjuk.

Címkék: reggeli-vacsora

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr6111739487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása