21
08/2016
1

A világ legmegosztóbb brownieja

edesgyokeresbrownie.jpg

Azt hiszem, ennél megosztóbb sütemény nem nagyon létezik. Ezt nem lehet félig, kicsit szeretni, ezt vagy imádja az ember, vagy utálja. Kész.

Amúgy a brownie nagyjából olyan, mint mondjuk a karfiol, vagy a cukkini, szinte bármivel lehet ízesíteni, a végeredmény jó lesz. Chilis volt már, matchás is. És most itt az édesgyökér, más néven medvecukor, lakritz, liquorice.

Szerintem nagyon finom, de én képes vagyok a medvecukrot magában is megenni. Krmpl viszont hiába barátkozott vele egy napig, és próbálta meggyőzni magát, hogy nem is érződik az édesgyökér, másnap be kellett ismernie, hogy ő ezt mégsem szereti. Csokissága ellenére.

Miután az édesgyökeret vagy szeretik az emberek, vagy nem, azok szerint ízesítsük, akik az első csoportba tartoznak. A második csoportbeliek úgyis megérzik, akármilyen keveset teszünk, ebben az esetben viszont az édesgyökér pártiak lesznek elégedetlenek. Szóval szerintem kóstolgassuk a tésztát, de a másfél evőkanálnyi még nem olyan, mintha medvecukorba harapnánk, viszont kellemesen érződik.

FONTOS: az evőkanalat én kimérőkanállal mérem. Tehát nem púpos és nem fél evőkanálnyi:)

Azt sajnos nem tudom, hogy ez az édesgyökér csupán a növény porrá őrölt alakja, vagy valamit csinálnak még vele. Az biztos, hogy főzéshez használják, és Dániából kaptam.

A receptet svédből fordítottam, elég vicces munka volt. Viszont a végén elégedetten bezártam az oldalt, és soha többet nem találtam meg.

A tányér Lantos Judit munkája.

Hozzávalók:

a browiehoz:
22,5 dkg csokoládé
15 dkg vaj
3 nagy tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1 tk vaníliakivonat
½ tk só
1,5 ek édesgyökér (por alakú)

a csokoládémázhoz:
7,5 dkg vaj
3 dl tejszín
7,5 dkg cukor
8 dkg méz
2,5 dkg kakaó
½ tk vaníliakivonat
1,5 ek édesgyökér (por alakú)

A tésztához a vajat felforrósítom, a csokoládét beleöntöm, és simára kevergetem. A tojásokat habosra keverem a cukorral, majd beleöntöm a csokis vajat. A lisztet összekeverem a vaníliával, sóval, és a por alakú édesgyörkérrel, majd simára keverem a masszával. Nagyjából 20*20-as tepsiben sütöm ki. Én elég tágan értelmezem a 20*20-as tepsit, az anyám 21*27-es, és azt is kitöltötte. 175 fokon 20 perc alatt sül meg.

A mázhoz egy edénybe öntöm az édesgyökéren kívül az összes hozzávalót, és alacsony lángon, körülbelül 40 perc alatt besűrítem. Elméletileg a brownie tetejére kell kenni, én nem tettem mindegyikre, mert éreztem, hogy azzal már valóban túlfeszítem a húrt:)

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr3211069562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.08.22. 08:44:30

Én úgy tapasztalom, hogy a magyar emberek többsége utálja az édesgyökér ízét. Persze a világ más tájain ez nem így van, az angol boltokban például ez az egyik leggyakoribb ízesítés az édességes polcokon.
süti beállítások módosítása