07
07/2016
0

Tarte auvergnate - krumplis, szalonnás pite franciásan

krumplislepeny.jpgFotó: Krumpli Béla

Limoges és Le Lioran között, egy 216 kilométeres szakasszal folytatódott a 2016-os Francia Körverseny szerdán. Az etap bővelkedett emelkedőkben, melyek közül négy, az utolsó negyven kilométeren belül várta a kerekeseket, írja a velo.hu.

A mai nap régiókban mérve Auvergne-től a Pireneusokig tart. Hegyek, ahol fontos szerephez jutnak a sajtok, tejtermékek, valamint a felvágottak, kolbászok. Kicsit nehezebb ételek, mint a tengerpartnál, nem is csoda, a hegymászáshoz kell az energia.

A mai szakaszra egy krumplis, szalonnás lepényt választottam. Jó hír, hogy nem csak Erdélyben eszik a krumplit is kenyérrel. A franciák ugyan vajas pitét sütnek a krumpli alá, ami a lényegét tekintve ugyanolyan, mint a kenyér, amúgy meg ha belegondolunk, a lisztet még jó sok vajjal is megfejelik.

Persze ez a lepény is egy helyi sajtra épül, amely beszerzése itthon nem túl életszerű. Helyette érett, erdélyi „csípős” juhtúrót használtam, úgy gondoltam, az majdnem helyi, és igazán karakteres ízű tejtermék:)

Hozzávalók:

a pitéhez:
16,5 dkg liszt
10 dkg puha vaj
1 kicsi tojás
1 ek víz
1 csipet cukor
½ tk só

a töltelékhez:
25 dkg bacon
30 dkg krumpli
3 nagy paradicsom
25-30 dkg juhtúró

bors
2 ek olaj

A pitéhez a vajat elmorzsoljuk a lisztet, majd beletesszük a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük minimum 1 órára.

Közben a krumplit megfőzzük, majd megpucoljuk, és karikákra vágjuk. A bacont vékony csíkokra vágjuk, és serpenyőben kisütjük.

A paradicsomok héját lehúzzuk, és szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk az olajjal.

A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát, letakarjuk sütőpapírral, amibe sütőbabot öntünk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük.

Leöntjük a tésztáról a sütőbabot, levesszük a sütőpapírt. A juhtúró felét a forró tésztára morzsoljuk, megszórjuk a szalonnával. Beborítjuk a krumplival, kicsit sózzuk. A krumplira jönnek a paradicsomszeletek, ráöntjük az olajos levet is. Rámorzsoljuk a maradék túrót, majd további 20 percig sütjük.

Zöldsalátával kínáljuk, már amennyiben nem felejtettünk el vásárolni. Nálunk éppen megfeledkeztem róla:)

A fotón szereplő kerámiatányér Lantos Judit munkája.

Holnap Al dente következik.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr998871660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása