22
06/2016
0

A galette sósan is szuperfinom: paradicsomos, borsikafüves pite

paradicsomos.jpg

A sós galette legalább annyira klassz, mint az édes. Ráadásul csomó zöldség annyira édes lesz, ha sütőben sütjük, hogy tulajdonképpen olyan, mintha egyszerre ennénk főételt és desszertet. Vagy reggelit és desszertet. Vagy reggelire desszertet:)

Ez a recept is a nagyon egyszerű sós sütemények csoportját gazdagítja, itt még annyi megkötés sincs, mint a sós sajttortánál. Mindössze összegyúr, kinyújt, rárak, ráhajt, tepsire, sütőlemezre tesz, megsüt, és kész.

A paradicsomlekvár egyáltalán nem feltétele a galette-nek. Azért teszem rá, hogy fogyjon, ha már két éve elég tetemes mennyiséget tettem el mindenféle koncepció nélkül. Sajtok mellé nekünk nem jött be, így maradnak az alternatív felhasználási módok. Ha csatnitok van, azzal is meg lehet kenegetni a tésztát. Vagy hagymalekvárral. Ha semmitek nincs, cseppet se bánkódjatok!

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
7 dkg teljeskiőrlésű liszt
5 dkg kukoricadara
1/2 tk só
11 dkg hideg vaj
60 ml hideg víz

a töltelékhez:
30-40 dkg édes paradicsom
1 bokrocska borsikafűről a letépkedett levelek
2-3 ek zöld paradicsomlekvár (elmaradhat)
5-6 dkg kéksajt


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem gond, ha a vajból nagyobb darabok is maradnak, a lényeg, hogy ne olvadjon meg. Valamennyi időre betesszük a hűtőbe.

Ha eleget pihent, kivesszük, és sütőpapírral bélelt tepsiben kinyújtjuk. Könnyebb így, mint utólag átügyeskedni a tepsibe, bár az sem lehetetlen feladat. Úgy érzéssel: ne legyen se túl vékony, se túl vastag, elférjen a tepsiben, és a meglévő töltelékünk befedje a nagyját.

A töltelékhez felszeleteljük a paradicsomot, egyenként 2-3 szeletre. Picit sózzuk, hozzáadjuk a borsikafű leveleit, beleforgatjuk a keményítőt is.

A tésztát megkenjük a paradicsomlekvárral úgy, hogy a szélén kihagyunk annyit, amennyit majd visszahajtunk. 2-3 centinyit. A lekvárra halmozzuk a tölteléket, megszórjuk a sajttal, és visszahajtjuk a tészta szélét. Megkenhetjük tojással, akkor fényesebb lesz, de nem tojásmentes.

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr308832590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása