15
06/2016
komment

Ezt kapták a franciák Erdélyért

karamellestruffel.jpg

Joffre marsall, a francia kormány tanácsadója, a Francia Akadémia tagja, 1920-ban Romániába látogatott.

A marsallnak ekkor már évek óta szinte semmilyen politikai befolyása nem volt, de miután mégiscsak Franciaországot képviselte, gondolom, Romániában nagyon sokan kedveskedni akartak neki, hiszen éppen egy jelentős országrészt kaptak ajándékba. Erdélyt viszonozni nem lehetett, de hálát kifejezni, azt igen.

Szóval mindenki a maga módján rukkolt elő valamivel, Grigore Capsa cukrász egy desszerttel, amelyet a marsallról nevezett el. Piskótára halmozott ganache-t, és az egészet bevonta csokoládéval. Az édesség alakja állítólag emlékeztetett a marsall fejfedőjére. Nem tudom, ha cukrászdai desszert formájában létezik még valahol, tortaként inkább ismert. Illetve bizonyos csokoládés tortákra random módon ráragasztják a Joffre nevet.

Ez a Joffre desszert már nem az, amit a Capsa cukrászdában készítettek, de mindegy is, mert nagyon finom. A lényege a karamellizált cukor, összeadódik a csokoládé keserűségével, és nagyon-nagyon finom, boldogságban ízekben gazdag trüffel, bonbon, Joffre  - nevezzük bárminek - lesz a végeredmény.

Ha 70 %-os csokoládéból készítenétek, érdemes csökkenteni a cukor mennyiségén.

Hozzávalók:

24 dkg csokoládé (84%)
10 dkg cukor
3 dkg vajas
2,5 dl tejszín
kakaó

A csokoládét felaprítom. A tejszínt felforralom, félreteszem. A cukrot magas falú edényben karamellizálom. Ha már szép színe lett és ellenállhatatlan illata, rádobom a vajat, összekeverem, ráöntöm a tejszínt és addig keverem, míg a karamell elolvad. (Habzani fog, fortyogni, méltatlankodni, de én csak szépen nézek rá, szívom magamba az illatokat, és kíméletlenül keverem.) Amikor a karamell megadja magát, és többé-kevésbé egyesül a vajjal és tejszínnel, beledobom a csokoládét, és most már jóval szelídebben addig keverem, míg elolvad. Kihűtöm, majd fólián két hengert formálok, és beteszem a hűtőbe.

Ha megdermedt, vékony szeleteket vágok a hengerből, megszórom kakaóval és mindenkit megkínálok vele:)

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr678811150
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása