03
06/2016
0

Citromos zellersaláta

kencek.jpg

Barátnőm nagymamája mondta, hogy a zellerkrémlevesből egy dolgot nem szabad sajnálni: a citromot.

Azt megfigyeltétek, hogy a nagymamák, édesanyák egy-egy ilyen elszólása mennyire bele tud vésődni az ember emlékezetébe? Nagyon sok ilyen emlékem van. Receptből - ahhoz képest, hogy mennyit, és miket főztek - nagyon keveset hagytak maguk után a nagyanyáim. Mindent tudták fejből. De mivel főzés közben mindig mondtak egy-két okosságot, praktikát, gyakorlatilag nincs az a recept, amit ne tudnánk rekonstruálni édesanyával. Vagy ha már végképp nem jut eszünkbe, akkor kiderül, hogy édesapa emlékszik egy nagyon fontos momentumra.

Nos, nekem bevált zellerkrémlevesem van, azon nem változtattam, viszont készítettem egy előételt zellerből, amibe tényleg sok citromlevet öntök. Azt persze nem tudom, hogy mennyit, de kóstolgatni szoktam. Nos, hát mondanom sem kell, nagyon-nagyon finom, én magában is meg tudok enni egészen nagy mennyiséget.

Amúgy azt tapasztalom, hogy a "hagyományos" leveszöldségeinkből készített bármi mást sokan óvakodva kóstolnak meg. Beléjük "égett" a levesben főtt zöldség íze, és azt gondolják, hogy az már csak olyan lehet. A zellersaláta után sem szoktak kapkodni. Annál nagyobb öröm látni, hogy amikor viszont felfedezik, mennyire elcsodálkoznak, és eszik, eszik.

A fotón két saláta is látható, a zeller van a kép jobb oldalán:)

Hozzávalók:

1 nagy zeller
1/2-1 citrom frissen facsart leve
tejföl

kevés alaplé (esetleg víz)

A zellert megpucolom, a nagylyukú reszelőn lereszelem, sózom, és kevés alaplében, fedő alatt puhára (al dente-re) párolom.

Ha maradt alatta alaplé, leszűröm, összekeverem annyi tejföllel, hogy összeálljon, és állandóan kóstolgatva addig öntöm rá a citromlevet, amíg azt nem érzem, hogy ennél finomabb már aligha lehet.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr578773896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása