01
06/2016
0

Édeskrumpli zöldborsóval, sültpaprikakrémmel

borso_540.jpg

A múltkor nagyon előnyös áron sikerült édeskrumplihoz jutnom. Vettem két kilót, mindenféle terveim voltak. Végül az egészből zödborsos, sültpaprikás főzelék lett, annyira nagyon-nagyon jó lett.

Amúgy édeskrumplit nagyon ritkán vásárolok, sajnos az általam kóstolt, itthon termesztett batátáknak nem nagyon van ízük. Legalábbis azokhoz képest, amit a világ más részein ettem. Hőigényes növény, éjjel-nappal viszonylag magas hőmérsékletre van szüksége. Az utóbbi években itthon is megterem ugyan, de el tudom képzelni, hogy az alacsonyabb hőmérséklet miatt nem alakulnak ki azok az ízanyagok, amelyek a trópusi, szubtrópusi országokban viszont igen.

A mennyiségeket kezeljétek "kreatívan", soha nem szoktam lemérni, hogy pontosan mennyi az annyi. A végeredmény lehet, hogy picit más, de mindig finom:)

Hozzávalók:

2 szál újhagyma
0,5 kg édeskrumpli
30 dkg zöldborsó
2-3 kaliforniai paprika
2 ek olaj
0,5 l alaplé

petrezselyem, koriander

A paprikák minden oldalát szenesre sütjük sütőben, vagy vaslapon. Nem túl nagy hőfokon, mert nem a szenesedés a cél, hanem, hogy a paprikák húsa átsüljön. Betesszük egy tálba, vagy fazékba, jól lefedjük, hogy a gőz ne tudjon megszökni. Tíz percig pihentetjük, majd lehúzzuk a külső, elszenesedett és a gőzben felpúposodott héját, majd botmixerrel pürésítjük. A paprikát, nem a héját.

Az édeskrumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk. A zöldborsót megpucoljuk.

Az újhagymát felkarikázzuk, az olajon megdinszteljük. Rádobjuk az édeskrumplit,, felöntjük kevés  alaplével, sózzuk. Kb tíz perc múlva beletesszük a zöldborsót, belekeverjük a paprikát, és puhára főzzük. Ha szükséges, időközben öntünk hozzá még egy kis alaplevet.

Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, vagy korianderrel.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr898760962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása