30
05/2016
4

Receptek purinszegény diétához

purinszegeny.JPG

Barátnőmről derült ki elég hosszas, fájdalmas időszak után, hogy köszvényes. Dolgozó nő, kevés szabadidővel, és immár egy hosszú listával arról, hogy mit nem ehet.

Tanácstalanul fordult hozzám segítségért. Átküldte a listát, és megkért, javasoljak neki pár főételt, amit lelkifurdalás nélkül fogyaszthat, könnyű elkészíteni, és be tud vinni a munkahelyére.

Nekem a köszvény, pontosabban a purinszegény diéta semmit nem mondott, így elkezdtem keresgélni. És meglepődve tapasztaltam, az ugyan kismillió helyen le van írva, hogy a betegek mit ehetnek, és mit nem, de receptet alig találni. Pedig ha valaki nem főz rendszeresen, nem mozog rutinosan a konyhában, a recept az igazi segítség, hogy ne neki kelljen az alapanyagok alapján kisakkoznia, hogy akkor most mit ehet, és mit nem.

A köszvény a szervezetben lévő magas húgysav nem feltétlen, de egyik következménye. Az esetleges gyógyszeres gyógymód mellett két dolgot szoktak javasolni az orvosok: az egyik, hogy azonnal fogyjon le a beteg - sokszor már ez is a köszvény tüneteinek megszűnéséhez vezet, a másik a purin-szegény diéta. Ehhez adnak mindenféle táblázatot javasolt és nem javasolt alapanyagokkal.

Miután az egyik feladat a gyors fogyás, természetesen az adagok mennyiségére is figyelni kell. Az ajurvéda szerint az ember egy-egy alkalommal annyit egyen, amennyi a két tenyerében elfér. Az első héten ez nem tűnik soknak, de rászokik a szervezet. Elképesztő jó érzés, amikor a szervezet soha nincs leterhelve, és emésztésen kívül csomó minden másra is jut energia!

A Paszulyról kiválogattam, hogy melyek azok az ételek, amelyeket nyugodtan fogyaszthatnak mindazok, akiknek a purinszegény diétát kell követniök. A jövőben is lesznek majd receptek, ezeknél mindig jelzem, hogy kevés bennük a purin. Van pár recept, amelyik tartalmaz erős paprikát, ezt le kell cserélni, vagy el kell hagyni.

Ajoharina - egytálétel karfiolból
Mazsolás padlizsán
Fokhagymás paradicsom sült padlizsánágyon
Kolozsvári rakott káposzta másképp
Sárgarépás karfiolsaláta
Caponata
Sült padlizsán és cukkini kaporral

Sárgarépa saláta
Tökfőzelék másképp
Sáfrányos, kardamomos cukkinileves

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Paszulyon is!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr568748778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ejszakai anna 2016.05.30. 13:14:06

nem irod meg (pl a kivancsi olvasok boldogitasa celjabol) h megis miket nem ehet? engem pl erdekel ^_^

ejszakai anna 2016.05.30. 13:18:14

@ejszakai anna: persze kozben mar utana is olvastam; hat kemeny.

leopolderika 2016.05.30. 17:06:04

@ejszakai anna: arra gondoltam, hogy akit érint, pontosan tudja, és már unja a sok tiltólistát. Ő receptet szeretne:) Sok mindent nem lehet, de szerencsére, azért marad, amiből válogatni. Csak ha nem főz rendszeresen, akkor elég tanácstalan lehet az ember, amikor kiderül, hogy diétáznia kell...

Vasöntőfi Karott 2016.05.31. 12:52:30

@leopolderika: Nálam az erős rostok, tejtermékek is tiltólistások az alapbetegség miatt. így sajnos a receptjeidből is kiestek :( A padlizsánrecepteket viszont köszönöm.
süti beállítások módosítása