24
10/2015
0

Csak felnőtteknek: alkoholos csokitorta

12166473_972806666125824_905425801_n.jpgFotó: Krumpli Béla

Egy újabb csokitorta, mert azt mindenki szereti. Csak felnőtteknek, elég sok alkohol van benne, tudom, én nyomtam tele vele. Meg azt is tudom, hogy az alkoholos gyümölcs nagyon veszélyes, erről bármelyik erdélyi ismerősötöket megkérdezhetitek. Vagy még jobb: próbáljátok ki, a saját tapasztalat nagyon fontos. Ez az, amire azt mondják: eteti magát. Nem is vesszük észre, pedig alkoholt zabálunk, majd a végén nem tudunk felállni.

Amúgy Erdélyben az alkoholos gyümölcsöt nemes egyszerűséggel szeszesnek nevezik, hiszen "tiszta szeszben", azaz 96 százalékos alkoholban ázott elég sokáig. Ezt szokták aztán jobb helyeken vodkával, máshol vízzel hígítani. Nálunk a családban ez utóbbi pocsékolás:)

Ha nincs alkoholos gyümölcs otthon, akkor vagy gyorsan kell csinálni, vagy kérni kell attól, akinek van, anélkül nem lesz alkoholos, és akkor minek pont ezt sütni?

Hozzávalók:

a tésztához:
5 dkg vaj
10 dkg csokoládé (70%)
12,5 cukor
2 tojás
12,5 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
1,5 dkg kakaópor
alkoholos gyümölcs + alkohol

a moussehoz:
30 dkg csokoládé (57% körüli, vagy vegyes ét- és tejcsoki)
4 tojás
1,5 dl tejszín

A vajat felolvasztom, beledobom az apróra tört csokoládét, és addig kevergetem, míg elolvad.

A tojásokat a cukorral, elektromos habverővel, habosra keverem. Beleöntöm a csokoládét, óvatosan elkeverem. Beleszitálom a kakaós, sütőporos lisztet, összekeverem. Egy 24 cm-es, kapcsos tortaformát kivajazok, az aljára sütőpapírt teszek, beleöntöm a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Kihűtöm a formában, majd kiveszem a tortát, lehúzom az aljáról a sütőpapírt.

A tortát egy tányérra teszem, a tortaforma oldalát visszahelyezem a tészta köré, oldalára olajjal celofán csíkokat tapasztok. A tortát meglocsolom 3-7 evőkanál alkohollal (amiben a gyümölcs volt), megszórom az alkoholos gyümölccsel.

A mousse-hoz a csokoládét gőzfürdőben felolvasztom, majd szobahőmérsékletűre hűtöm. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat habosra keverem. A tejszínből kemény habot verek, és óvatosan összekeverem a tojássárgákkal. Beledolgozom az olvasztott csokoládét. Kemény habbá verem a tojásfehérjéket, és óvatosan belekeverem a csokoládés masszába.

A krémet a gyümölccsel megszórt tortára öntöm a krémet, és legalább 4 órára beteszem a hűtőbe.

Recept innen.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr828016425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása