23
08/2015
0

Tour de Serpenyő: Porra antequerana

hideg_par.jpg

A Puerto Banos yachtkikötőjének tengerbe nyúló "stégjéről" rajtoltak tegnap a Vuelta idei résztvevői, majd a célig vezető szűk sétányon hétszer változott az útfelület mire megérkeztek Marbella belvárosába, írja a szakirodalom.

Ma Alhaurín de la Torretól Caminito del Reyig tart a verseny, mintegy 165 kilométeren át. A vidék még mindig gyönyörű, és persze gasztronómiailag is nagyon változatos.: a mediterrán és a hegyvidéki konyha jellegzetességei egyaránt megtalálhatóak. Nyáron a hideg levesek, mint amilyen ez a paradicsomleves is. Arról igazán nem tehetek, hogy közben hideg lett, és mindenki inkább vágyik egy melegítő, forró főételre, mint hűsítő hideg levesekre.

A Porra antequerana tipikus helyi ételnek számít, bár a helyit kissé tágabban kell értelmezni. A tartományban több település állítja, hogy ők találták fel, a legeredetibbet náluk készítik. Miközben persze ahány ház, annyi leves, mindenki kicsit másként ízesíti, picivel több ecetet, paprikát kever hozzá, ettől lesz igazán izgalmas, és megunhatatlan.

A porra antequerana hozzávalóit eredetileg kézzel kell összetörni faedényben, óvatosan kevergetve, míg eléri azt a selymesen-krémes állagot, amely szinte simogatja az ember torkát. Nos, most éppen nincs kéznél megfelelő edény, így barbár módon összeturmixoltam mindent, és csak a végén kevergettem, fűszereztem, míg késznek nem ítéltem. Egy helybéli ettől nyilván rosszul lenne, mifelénk nem ez az egyetlen barbárság amit elkövetünk.
Azt viszont mondanom sem kell, csakis kitűnő alapanyagokból érdemes elkészíteni, ezek közé tartozik a kenyér, a paradicsom, az ecet és az olívaolaj is.

Hozzávalók:

10-12 dkg kissé szikkadt parasztkenyér
2 db közepes paradicsom
1 zöldpaprika (nem TV, hanem hegyes, sötétzöld)
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
borecet

A paradicsom héját lehúzzuk, kiszedjük a magjait. A paprikát megpucoljuk, a kenyeret vízzel megnedvesítjük, majd a paradicsommal és fokhagymával összeturmixoljuk. Inkább sűrű krém legyen, mint leves. Sóval, ecettel és olívaolajjal ízesítjük, tetejét megszórjuk kemény tojással, sonkával, esetleg tonhal darabokkal.

Holnap Al dente következik.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr327726990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása