07
07/2015
0

Tour de Serpenyő: karamell pite, azaz tart au sucre

tarte_sucre_540.jpgFotó: Krumpli Béla

Seraing és Cambrais közötti 221km-es távot kell ma legyőzniük a versenyzőknek, ráadásul elég nehéz terepen. "Az ASO (avagy a versenyt szervező cég) beleszeretett a macskakövekbe. Kétségtelen, látványos, igazi epic versenyt lehet ezzel szervezni, viszont egy háromhetes verseny során sok a hátránya, többek között a bukás- és ezzel együtt a sérülésveszély. Hogy valaki nem fejez be emiatt egy egynapos versenyt, az más helyi értékkel bír, minthogy emiatt fel kelljen adnia egy háromhetest." - írják erről a szakaszról a hozzáértők.

Franciaországnak az északi területei gasztronómiai szempontból sokkal őszintébbek, mint a déliek: nehezebb ételek, erős flamand és német hatás. Írtam már erről tavaly is. Természetesen itt is a leginkább helyi termékekből főznek, tehát igazán autentikus ételeket itthon nehéz elkészíteni. Persze kompromisszumot bármikor lehet, és sokszor érdemes is kötni. (Mondjuk ehhez a flamand pörkölthöz már be lehet szerezni a lényegét adó sört is.)

A mai pite is az őszinte ételek sorát gazdagítja, amit nemes egyszerűséggel cukorpitének neveztek el. Csalódást nem okoz, hiszen alig van benne más, mint cukor, ami viszont karamellizálódik, így persze mégiscsak sokkal több, mint amit a neve mutat. A pite is eltér a szokásos vajas tésztáktól, a klasszikus tart au sucre töltelékét élesztős tésztába csomagolják. A tésztába ezúttal kevés teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet is tettem - van nálunk egy malom, és nem bírok betelni az érzéssel, hogy frissen őrölt, még "malom-meleg" liszttel süthetek.

Azt nem mondom, hogy azonnal álljon neki mindenki ebben a kánikulában, de holnapután állítólag megérkeznek a megváltó esőzések... Mondjuk én simán bevállaltam vasárnap, sőt, előtte sütöttem egy kenyeret, utána meg az ebédet is sütőbe toltam, ha már egyszer bekapcsoltam.

Hozzávalók:

a tésztához:
25 dkg liszt (nálam 5 dkg tk tönköly)
8 dkg olvasztott vaj
10 dkg élesztő
3 tojássárgája
5 ml tejű1 mk cukor
csipetnyi só

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd tésztát gyúrunk a hozzávalókból, és meleg helyen 40 percig kelesztjük.

a töltelékhez:
2 tojás
2 dl tejszín
20 dkg cukor
1 ek liszt

A tojásokat simává keverjük, beleöntjük a tejszínt és a cukrorral elkevert lisztet. Összedolgozzuk. A tésztát beletesszük egy piteformába (lehet nyújtani, és szépen belehelyezni, én most kézzelé belesimítottam), és újabb 15 percig kelesztjük. Ezután beleöntjük a tölteléket, és 180 fokra előmelegített sütöben 30 perc alatt megsütjük. Ekkor még remeg a közepe, de ahogy sül, megszilárdul. Langyosan, vagy hidegen fogyasztjuk.

Holnap chilii kíséri a fiúkat.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr597602504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása