05
07/2015
0

Feketeribizlis chia puding

szappanizu_540.jpgFotó: Krumpli Béla

Ennél egészségesebb nagyjából nem létezik, a kutatók már annyi jót megállapítottak a chia magról, hogy nem is értem, miért nem ezt esszük reggeltől estig.*

A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav arányának köszönhető. Ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert. Nagy mennyiségű vizet elnyelni, nagyon eltelíti a gyomrot, ami által a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is. Egyes kutatók szerint a chia mag a leggazdagabb növényi forrása az ALA zsírsavnak, ami javítja a vér koleszterinszintjét. A chia mag kiváló omega-3 zsírsav forrás a vegetáriánusok, és azok számára, akik allergiásak a halakra és a halászati termékekre.

És nem utolsósorban egy roppant divatos mindenmentes puding alapanyag, amihez nem kell más, csak egy kis folyadék, édesítőszer és chia mag, no meg 2-3 órányi türelem, nagyjából ennyi idő alatt válik magoktól kocsonyássá a keverék.

Most a feketeribizli apropóján készült, no meg a maradék kókusztejet is el kellett már használni. Nagyon kevés  agavé sziruppal édesítettem, de ezt ki lehet váltani mézzel, vagy bármi mással is. A pudingot el tudom képzelni torták töltelékeként is, és persze lehet keverni a különböző bogyós gyümölcsökből készült pudingokat. Gyönyörű színátmenetes desszert lehet a végeredmény.

Hozzávalók:

2 dl folyadék, gyümölcspüré (nálunk kókusztej és turmixolt feketeribizli)
2-4 ek méz, agavé, juharszirup, stb
3-4 ek chia mag

A hozzávalókat összekeverjük, és hűtőbe tesszük 2-3 órára.

*Mondjuk mi azért nem, mert Krmpl-nak egyáltalán nem ízlik. Természetesen ez csakis az ő ízléséről szól:)

A chia magról itt lehet mindenféle okosságot olvasni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr247602680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása