28
05/2015
0

Tour de Serpenyő: fagioli in umido - nedves paszuly

nedvespaszuly_540.jpgFotó: Krumpli Béla

Azt mondják a terepet ismerők, hogy a mai szakaszon kissé fellélegezhetnek a fiúk, hiszen mindössze egy emelkedő szerepel az útvonalban és 1160 méterről egy 28km-es gurulóverseny vár rájuk a célig.

Tegnap a rövid, 134 kilométeres etapon a mezőny Svájc olasz ajkú települését, Luganot látogatta meg. 0 kategorizált emelkedő, kellemes, 24 fok, ideális verseny a gyors lábúaknak a szakaszgyőzelemre és az összetett menőknek egy kis pihenésre. És a main kívül már csak három napot kell drukkolni, hogy mindenki szerencsésen beérjen a célba.

Piemont gasztronómiájáról volt már szó. A régióban meghatározó ágazat a mezőgazdaság és állattenyésztés, itt terem a világ legfinomabb mogyorója, de kiemelkedő alapanyagnak számít a gesztenye is. Híres a piemonti fehér bab, és az ebből készült étel, a nedves paszuly.

Az étel nevén hosszasan gondolkodtam, segítséget is kértem Giuseppétől, de közösen is arra jutottunk: nem lehet másképp nevezni, ha egyszer ez a neve. Giuseppe magyarázatképpen még hozzátette: "ezek az olaszok csak arra képesek gondolni", ezzel aztán végképp meggyőzött.

Ez is inkább sűrű leves, azaz primo piatto, ami a sok friss zöld fűszertől lesz olyan ellenállhatatlanul olaszos.

Hozzávalók:

3 ek vaj
3 ek olívaolaj
10 dkg húsos szalonna
1 hagyma (most 1 csokor újhagyma)
1 répa1 fokhagyma
50 dkg paszuly
0,5 l paradicsomlé
1 dl vörösbor
0,5 l alaplé (vagy víz)
1 ek apróra vágott rozmaring
3 zsályalevél
1 ek apróra vágott petrezselyem
só, bors

A babot előző este beáztatjuk. Másnap a hagymát és a répát apróra vágjuk, a szalonnát kockázzuk. Az első kettőt pár percig dinszteljük a vaj meg az olaj keverékén, majd rádobjuk a szalonnát és megpirítjuk. Beletesszük a paszulyt, felöntjük az alaplével és a borral, megszórjuk a rozmaringgal, rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, a zsályát, sózzuk, és fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ekkor felöntjük a paradicsomlével, és készre főzzük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Holnap Mamma következik.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr267497574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása