21
05/2015
0

Tour de Serpenyő: risi e bisi

risiebisi.jpg

Tegnap Forlí és Imola között, 153 kilométeren tekertek a versenyzők többnyire szakadó esőben, folyton fel-le hullámzó terepen. A cél a híres Enzo e Dino Ferrari versenypályán volt, amelyen rendeztek már Giro Befutót 1992-ben, 1968-ban országúti világbajnokság helyszíne volt és természetesen a közelmúltig a Formula-1-es San Marino Nagydíjnak adott otthont, írja a velo.hu.

Ma, a 12. etapon jön a harmadik hegyi befutó, ezúttal Vicenzában. A versenyzők áttekernek Emiglia-Romagna tartományból Venetoba. A tartomány Olaszország északkeleti részén, az Adriai-tenger és a Dolomitok között fekszik.

Gasztronómiailag Veneto rendkívül változatos tartomány, hiszen gyakorlatilag minden van itt: hegyek, síkság, tengerpart, nagy kikötő. Így nem csak  helyi alapanyagokra támaszkodhattak, hanem mindarra, amit a világ messzi tájairól érkezett az országba.

Innen származik például a risi e bisi nevű étel, ami azt jelenti, amit magyarul a rizibizi, azaz zöldborsós rizst, csak nagyon másképp elkészítve.

A zöldborsó Veneto tartományának egyik büszkesége, már a Velencei Köztársaság idején kiterjedt területeken termesztették, a kiterjedt sík területeken hamar elterjedt, a tartomány kedvencévé vált.

A a risi e bisit még a rizottónál is szaftosabb fogás,tulajdonképpen egy nagyon sűrű leves, amit nem köretként kínálnak, hanem primo piatto-ként esznek. A magyar verzióhoz képest sokkal több borsó van benne, és nem vízben főzik meg a hozzávalókat, hanem alaplében, amibe tesznek még ezt azt: szalonnát, vajat, no meg természetesen parmezánt.

Hozzávalók:

10 dkg rizottó rizs
0,5 kg zöldborsó (most fagyasztott)
15 dkg húsos szalonna (pancetta)
1 hagyma
6 dl alaplé
1 kis csokor petrezselyem
3 dkg vaj
2 ek olívaolaj
parmezán
só, bors

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. Olajat forrósítunk, beledobjuk a szalonnát, pár percig kevergetjük, majd rádobjuk a hagymát és megpirítjuk. Rászórjuk a rizst, felöntjük az alaplével, ha kell sózzuk, és 10 percig főzzük. Ekkor beletesszük a borsót, puhára főzzük. Belekeverjük a vajat, a parmezánt és az apróra vágott petrezselymet, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal ás azonnal tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr267478272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása