28
04/2015
0

Krmpl vörösboros sóletje

solet_540.jpg

Főzte, írta és fényképezte: Krumpli Béla:)

A „tökéletes” sólet receptjéről folyó vita majdnem olyan régi keletű, mint „a tiszai vagy a dunai halászlé az igazi?” és kábé ugyanannyi értelme van. Én egyformán szeretem a bajai és a szegedi halászlét és mindig megmosolyogtat, ha valaki azzal akarja bizonyítani a gasztronómiában való jártasságát, hogy kijelenti, hogy csak a gyufatésztás, egy fajta halból készült hallé az igazi. Ugyanígy, sólet is készülhet füstölt libamellel, vagy kolbásszal, marhaszeggyel, vagy keménytojással, sülhet sütőben, kemencében, főhet vasfazékban, vagy sima lábosban. (Számomra a kóser sólet egy a variációk sorában, megvannak a szigorú előírásai, de ez nem tárgya ennek az írásnak.) Végül az ügyben sem foglalnék állást, hogy szentségtörés-e a sóletet tejföllel enni?

Ez a verzió, ami itt következik, a lusta háziasszony sóletje. Nem túl bonyolult elkészíteni, és annak ellenére, hogy minden nyersen kerül bele, a végén mégis puha és szaftos lesz. A hozzáadott vörösbor pedig megfelelően keretezi a bab omlósságát, a hagyma nyers ízeit és a füstölt tarja sósságát.

Hozzávalók:

25 dkg tarkabab
10 dkg árpagyöngy (gersli)
20 dkg füstölt, nyers tarja
2 fej hagyma
2 dl vörösbor

A babot előző nap langyos vízbe kell áztatni, a főzés kezdetéig háromszor le kell az áztatóvizet önteni. Ha piacon vettük a babot, akkor valószínűleg frissebb és elég neki 12 óra, ha boltit használunk, az jobban ki van száradva, így annak kell a 24 órás áztatás. A főzés kezdete előtt fél órával áztassuk be a gerslit is.

A babot friss vízben tegyük fel főni, ha felforrt, vegyük a lángot vissza annyira, hogy gyöngyözve forrjon. A vízbe semennyi sót ne tegyünk, egyrészt mert a bab nem főne puhára, másrészt a tarjában lévő sóval sózzuk majd! Vágjuk fel a füstölt tarját és a hagymát is apró, fél centis kockákra és tegyük félre.

Fél-háromegyed óra múlva kóstoljuk meg a babot és ha már félig puha, keverjük bele a tarját. Főzzük tovább, néha keverjük meg és ha a víz közben elfogyna, pótoljuk. Húsz perc múlva keverjük bele az árpagyöngyöt és főzzük tovább. Tíz perc múlva keverjük bele a nyers hagymát.

Újabb tíz perc múlva öntsük fel 2-3 dl minőségi vörösborral, ettől fogva vizet már ne öntsünk hozzá! Ha jól számoltuk a hozzáadott vizet, meg az eltelt időt, akkor 15-20 perc múlva minden alkotó rész megpuhul. A sólet megfelelően sűrű lesz, de nem száraz és az ízeit a bor teszi megfelelő keretbe.

Másik, hagyományosabb sólet a Paszulyon.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr997406212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása