28
08/2014
0

Tour de Serpenyő - La Vuelta 2014: Alfajores

arab_hurka.jpgFotó: Krumpli Béla

Továbbra is Andalúziában tekernek a fiúk, sőt, az következő két napban sem hagyják el ezt a régiót. A verseny legfrissebb híreit pl. itt lehet elolvasni.

A főételek után ma egy édesség következik, a spanyol alfajores. Hangsúlyozni kell, hogy ez az andalúz változat, hiszen itthon a dél-amerikai hasonló nevű keksz terjed tel, amely azonban teljesen más alapanyagokból készül, és másképp néz ki.

Spanyolországban a mórok idejében terjedt el. Neve eredetéről két változat létezik: vagy arab eredetű, és "kitűnő"-t jelent, vagy az "alfahua" szóból ered, ami ezt jelenti, hogy lépesméz. Mandulából készül, mint az andalúziai édességek közül nagyon sok. Tulajdonképpen nevezhetjük az andalúz marcipánnak, hiszen hasonlít rá, akárcsak a calissonra. Karácsonyi süteményként tartják számon, bár Spanyolországban egész évben kapható, mint az összes olyan édesség, amelyet nemzetinek tartanak, és amelyre nagyon-nagyon büszkék. Ilyen többek között a birsalmasajt és a turrón is. (Emlékszem, mekkora volt a csalódás, amikor megvásároltunk egy nagyon szép doboz valamit, amiről csak annyit tudtunk, hogy valami nagyon speciális spanyol édesség van benne, aztán kiderült, hogy birsalmasajtot vettünk.)

Az alfajorest csakis nagyon jó minőségű mandulából készítsük el. Hamarosan már megjelenik a piacokon a hazai, azok közül érdemes válogatni. (A jó mandulát áruló nénik, bácsik igazán nagy kincsnek számítanak, becsüljük meg őket!) Bolti mandulából ízetlen lesz, nem is érdemes nekiállni. Én most blansíroztam, de biztos, hogy többet nem fogom. Kell bele a héj kesernyéssége.

Hozzávalók:

4 dkg cukor
4 dkg víz
10 dkg morzsa
5 dkg mogyoró (török)
7,5 dkg mandula
12 dkg méz
2 dkg szezámmag
őrölt koriander, szegfűszeg, fahéj, ánizs ízlés szerint

A cukorból és vízből szirupot főzünk. A mandulát, mogyorót, szezámmagot megdaráljuk, és a kenyérmorzsával és fűszerekkel együtt összekeverjük a sziruppal. A mézet felmelegítjük, és összedolgozzuk a masszával. Kis rudakat formálunk, és porcukorba hempergetjük.

Holnap Mamma főz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr16644771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása