27
07/2014
0

Tour de Serpenyő 2014: niflettes

niflettes.jpgFotó: Krumpli Béla

A Tour de France idei egyetlen időfutamát a világbajnok Tony Martin nyerte. Az összetettben a 37 éves Jean-Christophe Péraud lépett előre, megszerezte a második helyet. A sárga trikós Vincenzo Nibalinak nem volt túl sok aggódni valója, már akkora előnnyel vezetett összetettben. Emiatt elég óvatosan is kezdett, de később felgyorsult és a negyedik lett - írták a tegnapi összefoglalóban.

A Tour de France eredményeiért szerencsére már nem kel izgulnunk, legfeljebb a mai nap győztese kérdés még. Mára ugyanis kijut az izgalomból: a forma-1 rajongók a kedvenc pilótájuknak, az egész ország pedig a férfi vízilabda válogatottnak szurkolhat.

Nálunk az ebéd tejfölös rókagomba paprikás lesz, az képviseli a magyar vonalat, a desszert még a franciáké.

Amikor gondolkodtam és keresgéltem, hogy mit is lehetne készíteni erre a nagy napra, - hogy desszertet, az nem volt kérdés -, akkor derült ki, hogy több mindent már megsütöttem. Vagy amit én nem, azt chilii vagy Mamma. Szóval nem volt egyszerű, aztán végre kiválasztottam ezt a szuper desszertet, majd most jöttem rá, hogy ehhez nagyon hasonló is volt már, dehát tudjuk: nincs új a nap alatt. A niflettes közeli rokona a portugál pastel de natanak, különleges a narancsvirágvíztől lesz, amit a krémbe kevernek.

A niflettes állítólag az árvák süteménye volt, azaz ezzel próbálták vigasztalni őket: "ne flete", azaz ne sírj mondták, amikor átnyújtották a süteményt.

A leveles tésztát nem magam készítettem, a cukrászkrém viszont a világ egyik legfinomabb krémje, ezt érdemes megjegyezni, jól jöhet még!

Hozzávalók:
a krémhez:

0,5 l tej (jó zsíros)
12 dkg cukor
4 dkg keméynítő
1 vaníliarúd (most kivonatot használtam)
5 tojás sárgája
1,5 ek narancsvirágvíz

A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével, közben a cukrot simára keverjük a tojássárgákkal és a keményítővel. A forró tejet óvatosan ráöntjük a tojássárgákra, majd visszatesszük a tűzre állandóan kevergetve. Ha besűrűsödött (pár perc az egész), levesszük, belekeverjük a narancsvirágvizet lefedjük egy fóliával, hogy ne bőrösödjön be, és félretesszük.

Az előre kinyújtott leveles tésztából (ennyi krémhez 2 adag) korongokat vágunk egy pohárral, közepükre helyezünk egy-egy kiskanál krémet és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A 2014-es Tour de Serpenyőnek ezzel vége, a Chilli, Al dente, Mamma, Lorien és a magam nevében köszönjük a figyelmet. Ha minden igaz, legközelebb augusztusban találkozunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr426548037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása