18
07/2014
2

Tour de Serpenyő 2014: Cervelle de canut

korozott.jpg
Fotó: Krumpli Béla
Ma érkezett meg az Alpokba a Tour de France mezőnye, s ezzel el is kezdődött a haddelhadd: ettől kezdve kemény, meredek emelkedők, hegyi befutók, vagy éppen kétszáz fölötti távok váltják egymást, egyetlen pihenőnappal, egészen az időfutamig.

A mai nap a sárga trikós, nagyon jó formában lévő Vincenzo Nibali megvédte a kiharcolt helyét, a maga javára fordítva a magas hegyeket és hosszú kaptatókat is. A versenyzők Saint-Étiennetől  Chamrousseig tekertek, mintegy 200 km-t.

Ami a konyhát illeti, ma is maradunk Lyonnál, mégiscsak ez a régió leghíresebb gasztro-központja. A mai recept nem más, mint a helyi, fehér körözött, ami egy helyi sajtspecialitásból, az úgynevezett fromage blancból készül. Itthon ilyet nem lehet kapni, de ha a tehéntúrót helyi specialitásnak tekintjük, már nem is tűnik akkora szentségtörésnek a "magyarosítása".

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró
5 dkg tejszín
1 hagyma
1-1 ek petrezselyem, snidling, tárkony
1 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet


A zöldfűszereket és a hagymát apróra vágjuk. A hozzávalókat krémesre keverjük, sózzuk és friss kenyérrel tálaljuk.

Holnap Al dente következik, aki továbbra is nagyon boldog a sárga trikós Vincenzo sikereinek.
Forrás: Sport Géza

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr726522485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kriti kuss 2014.07.19. 22:47:43

a recept bizonyára autenti/kus(s), a "magyarosítása" nemkülönben, azonban nem tudom nem megjegyezni azt az alapvető tárgyi tévedést, hogy a fromage blanc egyáltalán nem helyi (lyon-i specialitás), hanem bárhol Franciahonban (és egyetértek, hogy sajnos nálunk nem, mert nagyon hiányzik) elérhető és életvitelszerűen fogyasztott alapélelmiszer.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.07.20. 10:58:00

bizony, elég nagy rajongója vagyok Lyonnak, de a fromage blanc cseppet sem helyi!
(a cervelle de canut viszont tényleg lyoni.)
süti beállítások módosítása