10
07/2013
0

Tour de Serpenyő, 11. etap: almatorta normandiai módra

Fotó: Krumpli Béla
Fotó: Krumpli Béla

Immár a 11. etapnál tarunk, Észak-Franciaországban, Normandiában tekernek a versenyzők. Ma rendezik meg a 33 km-es első egyéni időfutamot, amelynek célja a híres Saint-Michel-i kastély. Ide csak délután lehet „száraz lábbal" – azaz kerékpárral – bejutni az apály miatt, máskülönben tengervíz borítja a bekötő utat.
Normandia igen gazdag vidék, itt minden bőséges és ízletes, ahogy a korabeli krónikások is megírták. Vaj, tejszín, alma, és ez utóbbiból készült italok, a cidre és a calvados a régió jellegzetes termékei. Persze rengeteg a hal, rák, kagyló. Természetesen a tejtermékek is megkülönböztetett helyen állnak.

A normandiai módra elkészített ételekkel nem csak a régió szokásos fogásait jelölik, hanem a legtipikusabb normandiai termékekből készült ételeket is. Ha valamiben sok a vaj, tejszín, alma, cidre, calvados vagy tengeri terméke, arra már rá lehet fogni, hogy normandiai módra készült.

A normandiai ételek általában rusztikusak, van bennük alapanyag bőven. Ilyen az ott készült almatorta is, amelybe nem csak alma van bőségesen, de nem sajnálják a calvadost sem, sőt, tovább gazdagítják mazsolával és dióval is. Az alábbi almatorta ennek a mindenmentes változata. Nem légies, de annál finomabb darab.

Hozzávalók:

12 dkg nyírfacukor
8 dkg kókuszzsír
3 közepes tojás
10 dkg mandulaliszt
10 dkg kókuszliszt
1 ek sütőpor
4 dl kókusztej
50 dkg alma
6 dkg dió
6 dkg mazsola Calvadosba áztatva (ha nincs almapálinka, jó lesz a szilva is)
0,5 dl Calvados (vagy jóféle szilvapálinka)

A mazsolát minimum egy órára beáztatjuk a pálinkába. A diót durvára aprítjuk. Az almát megpucoljuk, négybe, majd vékony szeletekre vágjuk. A liszteket, a cukrot, a sütőport egy tálba összekeverjük. A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a kókusztejet, a pálinkát és a felolvasztott kókuszzsírt. A száraz és a nedves hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát, a diót, valamint az almát. Egy 24 cm-es tortaformába simítjuk, és 170 fokon egy óra alatt megsütjük. Langyosan és hidegen is finom.

Holnap ismét Loriené a Serpenyő.

Címkék: torta

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr545593517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása